Több tízezer kártevő tengeri csillagot irtottak ki Ausztráliában.

A töviskoronás tengeri csillag viszonylag látványos élőlény- csak az a baj velük, hogy elszaporodtak olyan helyeken is, ahol semmi nem tartja kordában őket, és gyakorlatilag teljesen elpusztítanak egész korallzátonyokat. Ausztráliában, a Nagy korallzátonyon évek óta küzdelmet folytanak a visszaszorításukért.

Ezeket az állatokat gyakorlatilag csakis egyszerű, kézi eszközökkel, búvárok bevetésével lehet irtani. A most zárult akcióban hét nap alatt 47,000 darabnyival végeztek az önkéntesek. A helyi búvárközpontok is ingyen bocsátották rendelkezésre a hajókat, palackokat, mert tudják, hogy ha korallok nem lesznek, akkor halak se, és a turisták sem jönnek többé búvárkodni.

A 12 fős csoportokban merülő tengeri csillag-irtó búvárok naponta háromszor merültek. Aztán olyan folyadékot fecskendeztek a testükbe, amiktől azok elpusztulnak, de mást nem mérgez. Ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni a hullámzásban, áramlásban. Mivel a csillagok tüskéje szúr, nagyon figyelni kell arra, hova teszi le valaki a kezét, ha egy pillanatra megkapaszkodik. Ezért aztán még egy rövid csillagölő-tanfolyamon is át kell esnie a résztvevőknek.

Hiába pusztítottak el több tízezer invazív állatot, teljesen eltünteni nem lehet őket a zátonyról. Ez az egész akció legalább annyira fontos a figyelemfelhívás szempontjából, mint a pillanatnyi segítségnyújtáséból. Talán így az adománygyűjtés is hatékonyabb lesz, mert azért vannak költségek, amelyek felmerülnek. Már a szövetségi kormányzat is felfigyelt a problémára, és jelentős, 60 millió dolláros segítséget nyújt a természetvédőknek.

Az egyik önkéntes, Penny McCracken is arról mesélt, hogy egyáltalán nem könnyű ez a fecskendős munka. És főleg az keseríti el, mennyi csillagot találnak. Amikor húsz éve először merült ezen a zátonyon, egy óra alatt egy-két példány bukkant fel- most meg akár több száz. Ha legközelebb többen csatlakoznak egy ilyen akcióhoz, még több eredményt érhetnek el. Mivel a zátonyon nem egységes a töviskoronás csillagok eloszlása, láthatják, milyen szépek azok a részek, amiket nem tarolnak le- és azért dolgoznak, hogy a többi is ilyen életteli lehessen.