A tengernek van olyan része, ahonnan menekülnek az élőlények.

Louisana és Texas államok partszakaszán, a Mexikói-öböl északi részén 1985 óta növekszik az ún. halálzóna. A Mississippi folyó által a tengerbe vitt, nitrogénban és foszforban gazdag édesvíz ideális tápanyagforrás a tengerben élő algáknak. Az elpusztult algák aztán a tenger fenekére süllyednek, ezek olyan baktériumokat táplálnak, amik felhasználják a vízben levő oxigént.

Az oxigénben szegény vízből elmenekülnek a halak- ami pedig nem képes erre, az elpusztul. Így válik halálzónává ez a terület, ahol szinte már semmi nem maradt meg az eredeti élővilágból. A zóna kiterjedése óriási, több ezer négyzetkilométer.

A kutatók rendszeresen próbálnak vizsgálódni a területen. Ez a videó azt mutatja be, nem túl nagy móka itt merülni, és nem csak azért, mert nincsenek halak vagy más élőlények. A tenger pár méteres mélységben teljesen sötétté és zavarossá válik, a búvárok egymást sem látják már. 

Gyanítom, az itt dolgozó tengerbiológusok erősen irigylik azokat a kollégákat, akik egy trópusi korallzátonyon végezhetnek tudományos munkát. Ám valakinek itt is merülnie kell, mert a halálzónákkal is kezdeni kell valamit: ha túl nagy területről tűnik az élet, előbb-utóbb a ma még virágzó élőhelyek is bajba kerülnek.