A tengermélyi gyakorlás az egyik legjobb lehetőség a hosszú űrutazásra való felkészülésre.

Ha megvalósul a NASA által tervezett Mars-utazás, az abban részt vevő űrhajósoknak egészen extrém kihívásokkal kell majd szembe nézni. A hosszú ideig tartó összezártság, az egymásra utaltság, a nehéz feladatok olyan tényezők, amelyekre legjobban talán a víz alatt lehet felkészülni. Itt ugyanis szintén szűk tér áll a csapat rendelkezésére, nem olyan egyszerű megszakítani a küldetést, és mindig felmerülhet valami váratlan probléma.

Az aquanautaként emlegetett űrhajós-csapat az Atlanti-óceán mélyén, egészen pontosan Floridában tölt el 16 napot a víz alatt. A NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) 21 misszió során az Aquarius Reef Base nevű tengermélyi bázison élnek és dolgoznak majd a jövő űrhajósai.

A csapat tagjai különböző feladatokat kapnak, így mintákat gyűjtenek a biológusok számára, geológiai felméréseket végeznek, koralltelepítésben vesznek részt. Olyan eszközökkel dolgoznak majd, amik nagyon hasonlóak lesznek a Mars-küldetés során. Hasonlóan kell majd az idegen bolygón is navigálni, felméréseket végezni, mint a tenger fenekén. 

Nagyon fontos eleme a gyakorlásnak az is, hogy a kommunikációra is jobban oda kell figyelni a bő két hetes összezártság során. Kiderül majd, hogyan képesek megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat és váratlan helyzeteket. Olyan eszközöket is tesztelni fognak, amiket a jövőben valós űrutazás sroán is használnak majd.

Ahogy a projektet vezető Bill Todd elmondta, lesznek mghibásodások, csapaton belüli súrlódások, határidő túllépések. Más feladatokkal pedig majd nem lesz semmi gond. A küldetés szempontjából minden egyaránt fontos. Ez egy tanulási folyamat, és amit most a tenger mélyén megtanulnak a jövő űrhajósai, akár a túlélést is segítheti ha a Marsra utazva, ott élve valami baj történik.