A hajóját elvesztő búvárnak persze hamarosan lett társasága, két cápa személyében.

A 68 esztendős Randy Fales már 35 éve merül, de állítólag még soha nem került hasonló helyzetbe: a felszínre emelkedéskor sehol nem látta a csónakot, benne a családtagjaival, ami őt várta volna. A rutinos búvár épp szigonnyal vadászott Florida partjaitól 17 mérföldre, amikor ebbe az igencsak veszélyes helyzetbe került.

Mint kiderült, valószínűleg annyi történt, hogy nem sikerült normális kikötési pontot rögzítenie amikor lemerült, így aztán a csónakban levő két lánya, az egyikük barátja illetve néhány unoka észre sem vette, hogy elsodródtak a zátonytól. Mivel messze voltak a parttól, így viszonyítási pont hiányában ez fel sem tűnik feltétlenül a gyakorlatlan hajósnak.

Fales elmondta, nem kapkodott és pánikolt. Abban bízott, hogy ezen a helyen nagy a hajóforgalom, és talán még az is eszébe jutott, hogy csak fél órát volt a víz alatt, talán a csónak sem sodródott messzire. Szóval volt esély rá, hogy valaki gyorsan észre fogja venni. Látott is egy csónakot, integetett, sípolt, de az horgonyt dobott egy mérföldre. Szóval úgy döntött, inkább maga próbál odáig elúszni.

Ekkor tűnt fel neki, hogy a víz alatt valaki követi: egy cápa úszott a mélyben, és igyekezett a közelében maradni. Sőt, egyszer még a lábához is hozzáért. Egy órája tempózott már, amikor egy újabb cápa csatlakozott az első ragadozóhoz. Nagyjából két méteresek lehettek, de azt látta, hogy nem a veszélyesebbnek számító tigriscápákról vagy nagy fehérekről volt szó. Bekapcsolt kamerája rögzítette is a cápákat.

Nem gondolt arra, hogy védekeznie kellene, szigonypuskájával sem akart lőni egyikre sem. Sokkal inkább az aggasztotta, hogy fáradni kezdett, görcsölt a lába.

Végül aztán felbukkant egy hajó, így Fales szerencsésen megúszta az esetet. Sikerült megtalálni a családot is a csónakban, akik akkor már erősen aggódtak, hiszen két óra messze túl hosszú volt a merülésre. Már a parti őrséget is riasztották, de szerencsére lefújhatták a mentőakciót. 

Előfordul időnként, hogy egy búvár magára marad a tengeren. Végződtek már ilyen esetek tragikusan, sokan viszont megússzák. Az Open Water című film óta viszont sokan úgy kezelik, ez egyenlő a halálos ítélettel- szerencsére ez nincs így. Mindenesetre a rutinos búvár a hanyag kikötés miatt csak magát okolhatja, ezután talán óvatosabb lesz. Mert Fales természetesen nem akasztja szögre a búvárfelszerelését: amint lehet, újból merülni szeretne.