Izland ma már nem elérhetetlen úti cél a búvárok számára.

Alig pár éve láttam az első képeket, beszámolókat arról, hogy Izlandon a két kontinentális kőzetlemez találkozásánál lehet búvárkodni. A Silfra nevű helyen a víz igen hideg, viszont kristálytiszta, és vannak pontok, ahol a szó szoros értelmében egyszerre lehet megérinteni Amerikát és Európát. 

Akkortájt egy izlandi kiruccanás erősen az álom kategóriába tartozott, nem nagyon gondolkodhattunk benne. Drága volt a repjegy, a merülés, minden. Eleve, egyetlen igazán vonzó merülőhely kedvéért, bármennyire izgalmas, nem nagyon terveztünk.

A világ viszont szerencsére megváltozott. Ma már közvetlen fapados megy Izlandra, tudunk magunknak viszonylag megfizethető szállást foglalni, autót bérelni, s vannak kifejezetten Silfra merülést hirdető cégek is, akik biztosítanak minden felszerelést a nagyon hideg vízhez. Hirtelen ez a méregdrága, különleges úti cél elérhetővé vált akár nekünk is. Megszaporodtak hát az itt készült filmek- nincs mese, előbb-utóbb nekem is utazni kellene, hogy megnézzem magamnak.