Különös látványosság, ahogy a gyorsan szaporodó szalpák gyakorlatilag teljesen megszállják a tengert Új-Zéland északi részén.

A szalpa az előgerinchúrosok közé tartozó, kifejezetten érdekes élőlény. Az állat a vizet a testén szívja keresztül, így halad előre, és eközben szűri ki a táplálékául szolgáló planktonokat is. Amikor az év bizonyos szakában megnövekedik a táplálék mennyisége, a roppant gyorsan növekvő és szaporodó szalpáktól szinte nem is lehet látni semmi mást. 

Ahogy a búvár ezek közé a kocsonyás lények közé merül, látható, hogy vannak hosszú láncokat alkotó és magányosan úszkáló egyedek. Nem ő szakított le egy-egy példányt a csapatból, a szalpák szaporodáskor a nagyszüleikhez hasonlítanak. Tehát a magányos szalpa utódai csapatban élnek, a láncot alkotók utódai viszont ismét egyedül lüktetve úszkálnak a mélyben. 

Erről a furcsa "szalpalevesről" készített videót Alison Perkins, amit többek között azért osztok meg, mert igazolja, a cápákon és a delfineken kívül milliónyi érdekesség várja a búvárokat. Ilyesmit se látni azért mindenhol...