Amerikai nyugdíjasok próbálgatják a búvárkodást.

Egy bizonyos életkoron túl sokan úgy gondolják, már nem szerencsés új, főleg veszélyesnek mondott dolgokat kipróbálni. Az amerikai filmekből jól ismert bingó számít tipikus közösségi szórakozásnak az idősek körében- legalábbis sokszor úgy tűnhet, más nem is csinálnak.

A valóság persze jóval összetettebb, mert mindig voltak kalandvágyó nyugdíjasok. A 91 éves Velma Robinson, és barátnője, Helen Moffatt úgy döntöttek, ideje az unalmas medencés labdázást valami izgalmasabbra cserélni: kipróbálják, milyen a víz alá merülni.

Másokat talán elijeszt a sok felszerelés, a nehéz palack, de Velma el sem tudja képzelni, hogy csak a tévé előtt üljön naphosszat, mikor kint van a nagyvilág, ahol élvezni lehet az életet! Barátnője már előre nevet rajta, mit fognak szólni a gyerekek, hogy a nagyi búvárkodni akar.

Az idősek otthonában élők számára a Diveheart nevű alapítvány adja meg a szakmai segítséget a medencés próbamerülés biztonságos lebonyolításához. Állítják, bárki előtt nyitva áll a mélység, életkortól, fizikai állapottól függetlenül, csak megfelelő felügyeletre van szükség.

A Diveheart alapítója, Jim Elliott szerint a búvárkodás kipróbálása sokaknak ad lökést: "Akadtak, akik az első medencés merülés után újabb és újabb kihívásokat kerestek, amikre régen gondolni sem mertek. Azt mondták maguknak, ha a búvárkodás megy, akkor minden más sikerülhet- és ez igazán remek dolog."

Nem meglepő módon a vagány nagyik élvezték a lebegést, az újdonságot, ami különleges élményt jelentett számukra. Az idősek otthonában töltött mindennapokba csempésztek új élményt azok az önkéntesek, akik nagy lelkesedéssel vezetik be a felszín alatti világba azokat, akiket mindenki más lebeszélne az ilyesmiről.

A mosolygó arcokat látva aztán el lehet gondolkodni azon is, kinek van igaza...