Különleges felfedezésről adtak hírt finn búvárok: a 15. században elsüllyedt hajó rengeteg aranyat szállított a feljegyzések szerint.

A Hanneke Wrome nevű hajó 1468. november 11-én süllyedt el. A 40 méter hosszú, kogge típusú hajó 200 fővel a fedélzetén süllyedt el, miután egy váratlanul lecsapó viharba került. A Hanneke Wrome és egy másik hajó a Hanza-szövetség központjából, a németországi Lübeck városból tartott Tallinba, amikor megtörtént a katasztrófa.

A roncskutatók fantáziáját azért is megmozgatja ez a hajó, mert a feljegyzések szerint tízezer arany érmét is szállított, amik értéke ma 150 millió dollárra rúghat. Természetesen Finnországban nem kincsvadászok kezében van a roncsok feltárásának a joga, így a hivatásos régészek végzik majd a feltárást, és amit találnak, az a finn államé lesz.

Szóval az ilyen legendás hajók maradványainak megtalálása nem a meggazdagodásról szól, hanem a dicsőségről, a felfedezés öröméről. A már korábban is sikeresen dolgozó roncsvadász,  Rauno Koivusaari, aki 1999-ben a Vrouw Mariát megtalálta, állítása szerint a Jussarö szigettől délre bukkant rá a Hanneke Wrome maradványaira. Tapasztalt nemzetközi búvárcsapattal kutat tavaly óta a térségben, és nagyon úgy fest, a híres hajót találták meg.

Természetesen több, mint fél évezred távlatából nem egyszerű az azonosítás, de a helyzetet könnyíti, hogy viszonylag jó állapotban maradtak meg a középkori hajó részei. A roncs darabokra szakadt, elhelyezkedése egyezik azokkal a beszámolókkal, amik a süllyedést írták le. A test mellett rábukkantak egy horgonyra is, ami olyan jellegű, amit a Hanza-szövetség hajóin használtak. Ez is fontos bizonyíték, de lesz még bőven feltárnivalója a régészeknek.