Egy Palaunál elsüllyedt, háborús emlékhelynek számító japán roncsra valakik kínai zászlót tettek ki.

Az Iro nevű tanker a japán birodalmi flotta egyik hajója volt, ami a csendes-óceáni harcok során süllyesztettek el az amerikaiak 1944-ben. A Koror szigetétől pár kilométerre 26 és 40 méter között nyugvó roncs népszerű merülőhelynek számít a búvárok között, így abban nincs szokatlan, hogy sok nemzetből származó turisták megfordulnak itt.

A palaui hadműveletek közelgő 71. évfordulójára Palaura látogat a japán császári család több tagja, hogy leróják kegyeletüket a sok itt életét vesztett tengerész előtt. Ezért utazott ide egy japán búvárcsapat, hogy felvételeket készítsenek a flotta víz alatt nyugvó maradványairól, és meglepve vették észre az Iro tatján kifeszített egy méteres kínai zászlót. Ráadásul azt gondosan oda is erősítették gyorskötözőkkel és dróttal. Ebben a mélységben ez talán nem is volt kis feladat, de egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a kétes dicsőségű tettért. 

Valamiért mindenesetre arra gyanakodnak, hogy kínai búvárok helyezhették el odalenn nemzetük zászlaját. Mostanában sokan érkeznek Palaura Kínából, és az ázsai nagyhatalom növekvő önbizalmú állampolgárai talán így is jelezni akarták, vezető szerepre törekednek a világ minden pontján. Persze az is lehet, egyszerűen csak a szabályokra fittyet hányó turisták voltak, amelyekből bőven akad a kínaiak között.

A japánok mindenesetre nem voltak túl boldogak a látottaktól, ám ők követték a hivatalos utat, nem nyúltak a zászlóhoz, azt a palaui hatóságok búvárok távolították el. Az ország elnöke pedig mélységes csalódottságáról beszélt az eset kapcsán.

Máskor is fordult már elő, hogy kínaiak a víz alatt helyezték el a zászlójukat, de remélhetően nem kell arra felkészülni a jövőben, hogy mindenfelé ilyenbe botlunk a roncsokon és korallzátonyokon. Ha pedig mégis ez lesz, gyaníthatóan nem lesz mindenki annyira szabálykövető, mint a japánok, és az ilyesmit látó búvárok maguk fogják levágni azt.