Néhány helyen légzőkészülékre van szükség a levelek továbbításához.

A különféle búvároknak szánt víz alatti érdekességek sorában érdekesnek számít a mélyben elhelyezett postaláda. Ez már csak azért is lehet manapság különlegesség, mert lassacskán leszokunk arról, hogy képeslapokat küldözgessünk külföldről, hiszen az interneten azonnal megoszthatjuk a szuper fotóinkat a világ bármelyik pontján.

Egy ilyen postaládába azért még én is bedobnék valamit. Itt egy lista azokról a helyekről, ahol búvárként levelezhetek!

Japánban, a Susami Bay-ben már 1999 óta várja postaláda a búvárokat, aminek ötlete Toshihiko Matsymoyo, a helyi postahivatal vezetőjének fejéből pattant ki. Alig tíz méteres mélységbe kell lemerülni, és még vízhatlan levelezőlapokat is lehet vásárolni, amire speciális filccel írnak. A postaláda tényleg hivatalos része a japán postai hálózatnak, pont ugyanúgy működik mint a szárazföldi társai. A cél az volt, hogy ezzel az érdekességgel a térség többi látnivalójára is felhívják a figyelmet- azt hiszem, a terv sikeresnek mondható, hiszen már több, mint 32 ezer küldeményt továbbítottak.

Vanuatun csak három méteres mélységig kell lemerülni a postaládáig. Persze egy ilyen mókás hely nem lenne önmagában elég vonzó, hogy valaki a Hideaway Island Resortig elutazzon, de kétségtelen, amikor már valaki van annyira szerencsés, hogy eljusson a szigetre, akkor ezt sem fogja kihagyni. A 2003-ban elhelyezett postahivatalt egy zászló jelöli, és itt is kapható vízhatlan képeslap. A nyitvatartási időben ide hozott lapokat a búvárszemélyzet kezeli.

Malajzia azzal büszkélkedhet, hogy itt van a legmélyebben levő postaláda: 40 méteres mélységbe helyezték el Layang-Layang közelében 2015-ben. Az innen küldött képeslapokra különleges postai bélyegző került, és jelölik rajta, hogy rekordmélységben adták fel azokat.

Norvégiában egy kicsit másféle módon működik a víz alatti postahivatal. Risort városa mellett található egy móló közelében a láda, de még a felszínen. Innen a küldeményeket vízhatlan zsákban viszik a víz alatti postára, ahol speciális bélyegző kerül rájuk, majd a szokványos után továbbítják őket. 2004 óta működik ez a hivatal, a helyi búvárklub közreműködésével.