A nagyobb szenzáció kedvéért újságírók csalhattak nagy fehér cápákat a part közelébe Kaliforniában.

Az alapszabály egyszerű: ahol cápa van, ott sztori is van. Lehet ijesztgetni, lehet egykori támadások véres felvételeit mutogatni. De a legjobb az, ha arról számolhatnak be, hogy épp most és itt van valami veszélyes a vízben.

Dél-Kaliforniában az elmúlt időszak nagy sztorija volt, hogy fiatal nagy fehér cápák bukkantak fel egészen közel a parthoz. Ennek a jelenségnek a biológusok örültek, mert a veszélyeztetett faj állománynövekedésének a jele. A fürdőzők viszont vélhetően kevésbé voltak boldogok, amikor megjelentek az első felvételek a cirkáló ragadozókról.

A hatóságok nemrég arról kaptak állampolgári bejelentéseket, hogy néhány hajóról Long Beach közelében csalit dobálnak a vízbe. A cél az lehet, hogy minél látványosabb felvételek készülhessenek a felszínen úszkáló cápákról. Ezért lehet, hogy újságírók etetik a cápákat- ami viszont illegális.

Ha a járőrhajó közeledik, ezt persze abbahagyják, így egyelőre senki ellen nem indult eljárás. Az, hogy gyanúsan sok tengeri madár köröz bizonyos hajók felett, még nem elegendő bizonyíték. De nem is a bírságolás a cél: ha gyanúba keveredik egy hajó legénysége, akkor a természetvédelmi őrök megállnak mellettük, beszélgetnek egy kicsit, és igyekeznek elmondani, hogy miért veszélyes a cápák vonzása csalizással. A legtöbben nyilván meg is értik, miért nem kellene kockázatos helyzetet teremteni a nagyobb sztori kedvéért.

Mindenesetre elég felelőtlen magatartás lenne, ha a nagyobb nézettség kedvéért az elemi biztonsági szabályokra fittyet hányna pár újságíró- bár tudjuk jól, ilyen előfordul, nem is olyan ritkán. Az amerikai hatóságok szigorát ismerve viszont ennek nem csak azért van kockázata, mert a cápa túl közel jön, hanem azért is, mert igen súlyos büntetésre számíthat, akit elcsípnek...