Megint egy török búvár állított fel csúcsot.

Azt kell mondjam, a törökök igazán "rekordérzékenyek". Vannak szabadtüdős sportolóik, akik kiváló eredményeket állítanak fel, s akadnak olyanok is, akik inkább a kitartásukkal jeleskednek. Mert ahhoz azért kell ilyesmi, ha valaki hat napot akar a mélyben tölteni egy huzamban.

Cem Karabay volt az, aki nemrég Ciprus északi részén, azaz a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság felségvizeiben merült alá. És még az időtartam, a 142 óra, 42 perc és 42 másodperc sem véletlen: 42 éve léptek partra a török csapatok a szigetnek ezen a felén. 

Karabay már rutinos csúcsjavító, 2009-ben, 2011-ben és 2015-ben is hajtott végre extrém hosszú merüléseket nyílt tengerben és medencében egyaránt. Utóbbi műfajban 192 óra a rekordja, ami szintén nagyon durva eredmény. 

A búvárnak természetesen a víz alatt is ennie, innia kellett, s hogy ne unatkozzon, búvár ismerősei keresték fel egy kis társasjátékozásra. A felszínen pedig a miniszterelnök várta a régi-új rekordert. 

Hogy aztán mennyi lehet ennek a fajta merülésnek a maximuma? Fogalmam sincs, annyira nem is foglalkoztat- nekem elég egy óra is egyszerre, ha az elég érdekes. Az egy helyben ücsörgés napokon át számomra borzasztóan hangzik, még ha tengerben is lennék. Na, ezért nem lesz belőlem sose búvárrekorder.