Tankból lett a legújabb víz alatti látványosság.

A mesterséges zátony-mánia legújabb "áldozata" egy kiképzésre használt harckocsi, amit Törökországban süllyesztettek el. Az Egyesült Államokból származó harcjárművet Konyában állomásoztatták. Az M48 Patton közepes tankot az ötvenes években állították szolgálatba, a török hadseregben pedig majdnem másfél ezer darab volt hadrendben- ők használtak belőle a legtöbbet az egész világon.

Így aztán mondani sem kell, bőven volt olyan kiszuperált példány, amit fel lehetett ajánlani múzemok számára- vagy mesterséges zátonynak. Antalya tartománynak vannak a búvárok körében ismert pontjai, a leghíresebb Kas környéke, és ez a tank is ide került. 

Először öt méteres mélységben süllyesztették el a város kikötőjében, majd innen juttatták el végső nyughelyére, a Güvercin sziget mellé. Itt 20 méteres mélységben lehet körbeúszni, ez még mindig elérhető szinte minden búvár számára. 

A tartomány kormányzója szerint az új mesterséges zátony további lökést ad a térség búvárturizmusának. Kas már hosszabb ideje kifejezetten sokat tesz azért, hogy a merülés szerelmeseit csalogassa, a többi török tengerparti nyaralóhely többsége ugyanis inkább a napimádókra, strandolókra hajt. Persze a hosszú török partszakaszon elfér több hasonló úti cél is, ezért nem csak itt süllyesztenek hajókat és egyebeket, hanem máshol is.

Majd az idő eldönti, hogy a tank mennyire lesz vonzó látványosság. Azért egy harckocsi nem olyan nagy méretű roncs, gyorsan körbe lehet nézegetni, beúszni a szűk terekbe meg nem tanácsos. Jordániában is van tankroncs a víz alatt, csak ott ugyebár a Vörös-tenger színpompás koralljai benőtték, átformálták- ilyesmit a Földközi-tengeren nem lehet elvárni. De ha halrajok úszkálnak körülötte, az ágyúcsőbe polip költözik, a lánctalpak réseiben rákok bújnak meg, azért érdekes lesz ez.