Néha az egy méteres mélység is túl sok egy búvárnak, ha valami váratlan dolog következik be.

baleset

Furcsa esetről olvastam a napokban. Oklahoma államban egy sekély medencében történt tragikus baleset, aminek során egy víz alatti videós vesztette életét. A 32 esztendős Robert Champ Williams egy teknősről akart közeli felvételeket készíteni dokumentumfilmjéhez, ám amikor családtagjai rátaláltak, már eszméletlenül feküdt a kevesebb, mint egy méter mély medence alján.

A filmes nem volt kezdő búvár, sőt. Még lakhelyének hivatalos víz alatti mentő és kereső egységében is évekig szolgált, emellett pedig sokat forgatott búvárkodás közben. A fiatal dokumentumfilmes számos elismerést gyűjtött be munkáival, legkomolyabb díja egy Emmy volt, amit az Attack of the Sea Slugs című alkotásért kapott.

Mostani filmjén már négy éve dolgozott. A befejezés előtt szeretett volna még néhány felvételt készíteni egy medencében élő teknősről: a méretes állat közel száz kilós, igazi folyami szörnyeteg. Az utolsó merülés előtt még képet is feltöltött az oldalára, amin újralégző készüléke látható, azzal a kommentárral, hogy randevúzni készül az óriásteknőssel.

baleset

Valószínűleg ez a bizonyos újralégző hibásodhatott meg, vagy maga a búvár követett el hibát a merülés előtt. Ezeket a készülékeket azért használják előszeretettel víz alatti filmesek, mert nem eregetnek a forgatást vagy az állatokat megzavaró buborékot- cserébe viszont van olyan hibalehetőség, aminek következtében a búvár észrevétlenül elájul, és ha nincs senki a közelben, megfullad.

Williams számos merülést hajtott végre újralégzőkkel, több típust használt, mindegyikhez elvégezte a szükséges tanfolyamokat. Volt búvároktatói végzettsége is, tehát mindannak a tudásnak és rutinnak a birtokában volt, ami elvárható. Talán a medence kis mélysége miatt volt esetleg óvatlan, vagy egészen más körülmény játszott közre- ezt még nem lehet tudni. A felszerelés vizsgálata sok kérdésre adhat választ: kiderül belőle, hogy bármi hibája volt-e az újralégzőnek, illetve az is, ha használat előtt a búvár követett el végzetes hibát.

Ám bármit fognak kideríteni, ez már nem adja vissza a fiatal filmes életét. A tanulság az, hogy a víz az víz, akár 60 méter, akár 60 centi van belőle az ember feje felett, tehát tisztelni kell. Az odafigyelés, a megfelelő előkészület, a felszíni segítség mind-mind olyan dolgok, ami vészhelyzetben életet menthetnek.