A minap belefutottam egy cikkbe, ami arról szólt, úgy általában a merülési élményen túl mit adhat nekünk a búvárkodás. Beleolvastam, és igazat kellett adnom neki, formálja a szemléletünket, kikapcsol és még remek baráti társaságokat is összekovácsol.

Szerencsés az, aki búvárkodhat, de az igazi mázli az, amikor ezt egy jó csapattal teheti. A mi bandánk nemrég volt Egyiptomban, egy ismerős baráti társaság pedig pont ma reggel indul ugyanoda, ugyanarra a hajóra. Mindig megy a zrika, az ugratás, az ember erős szelet kíván a többieknek, no meg azt, hogy kerüljék őket a halak, de azért az ilyesmit senki nem veszi komolyan. Pont azért fér bele, mert ismerjük egymást, barátok vagyunk.

A tengermélyi kalandozás összeköt. Aki egyszer is lemerült palackkal a hátán, az értheti meg, mi is a kötelék köztünk, aki a csend világában kalandozunk. Aki szerelmese maradt ennek a kedvtelésnek, az pedig minden más búvárra testvérként tekint, nem számít se kor, se nem, se nemzetiség. Kialakulnak azok a közösségek, amiben hasonló módon gondolkodunk a búvárkodásról, és hasonló kalandokat keresünk: ki a sekélyben nézelődést, elmélyült fotózást részesíti előnyben, ki pedig a mélység, a roncsok szerelmese. Érdekes, hogy teljesen eltérő korú és hátterű emberekből is összetartó csapatok alakulhatnak ki, a mi túránkon a legnagyobb korkülönbség több, mint négy évtized volt!

És aki merül, az szereti a tengert, és igyekszik védeni is azt. Ez is fontos kapocs köztünk, megértjük és támogatjuk a környezetvédelmi törekvéseket, és ez bizony igen fontos szemléletformáló. Az ember harcos tengervédővé válik minden körben, akaratán kívül is kampányol. A családban, a nem búvár ismerősök közt is "terjesztjük az igét", ez pedig bizony jó dolog.

A búvárkodás más szempontból is jó hatással van ránk. A merülés egészséges, hiszen mozgunk a víz alatt, ami kifejezetten kellemes mozgásformának számít. A víz alatti lét ki is kapcsol, egy hét a tengeren felér sok terápiával töltött órával, szinte mindenki lelkileg feltöltődve tér haza. A merülések egészséges fáradtságával tagjainkban remekül tudunk pihenni, de pont a búvárkodás megkövetelte fegyelem miatt a bulizáskor nem szaladhat el velünk a ló.

Persze a lényeg az, hogy fantasztikus dolog egy új közegbe elmerülni. Nekünk karnyújtásnyi távolságra feltűnő valóság egy polip, egy delfin, egy csikóhal, amit mások csak természetfilmekből ismerhetnek. Könnyű beszédtémát találni, ha együtt vagyunk odalenn, miközben pár cápa bukkan fel a nagy kékségben... A közösen átélt kalandok kovácsolják össze a barátságokat, ezek az élmények feledtetik a hétköznapok gondjait, a látott élőlények védelméért harcolunk, és a keresésük közben egészséges testmozgást végzünk. Egy kedvtelés, számtalan pozitív hozadék- nekem ezt jelenti a búvárkodás.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!