Francia vizekben is kárt okozott az átgondolatlan zátonyépítés.

Már régebben is hallottam arról, micsoda károkat okozott az, hogy pár évtizede ócska gumiabroncsokból próbáltak új élőhelyeket kialakítani az Egyesült Államok partjainál. Szuper ötletnek tűnhetett, abroncsból sok volt, elnyűhetetlenek, aztán majd ha a tenger benépesíti azokat, lesz egy szép, új zátony belőlük. 

Aztán kiderült, az egész messze nem úgy működött, mint kellett volna. A gumit nem szeretik az élőlények, nem telepedtek meg rajtuk, csupaszon csúfították a tenger fenekét. És ami még rosszabb, a gumik elpusztíthatatlanok, de az azokat összefogó fém alkatrészek nem azok: az egyesével elszabaduló gumik, amiket a hullámzás, áramlás ide-oda vitt, csak törtek-zúztak. Most aztán ezrével kell kiemelni az ócska gumikat, nagy pénzért.

Az viszont új hír volt számomra, hogy ez a remek ötlet nem csak a tengerentúlon jutott a szakemberek eszébe: Franciaországban is építettek gumizátonyt. A nyolcvanas években az ország délkeleti részén, például Antibes közelében süllyesztettek sok gumit a tenger fenekére, amik mára sokkal több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van. A helyzet az egyszerűen fogalmazva, hogy a környezetvédelem jegyében sikerült teleszemetelni a tenger fenekét.

Az USA-ban már évek óta tart az ócska gumik kihalászása, és mondani sem kell, rengetegbe kerül a sok munkaóra miatt, hiszen búvárok szedegetik ki azokat. (Csak Floridában több, mint félmillió gumiabroncsot dobtak a vízbe, ez érzékelteti a munka léptékét!) 

A példa elsősorban arra figyelmeztet, hogy ésszel kell tervezni még a jó szándékú projekteket is. A hajók süllyesztése is csak akkor értelmes ötlet, ha azokat megtisztították, és úgy rögzítik, hogy darabokra esve, elmozdulva ne pusztíthassanak el természetes élőhelyet. Iszonyú elkeserítő látvány lehetett a búvárok számára látni az ilyen sivár gumitemetőket, mintha egy szeméttelep felett úszkáltak volna.

Most aztán megint új célokra használnák a régi abroncsokat, megőrölve például útburkolatba kerül. Csak aztán nehogy ezzel is úgy járjunk, mint a zátonyokkal, és kiderüljön pár év múlva, fel kell szedni az egészet, mert csak bajt okoz. A gumizátonyból mindenestre már tanultak, mostanában sokkal inkább ellenőrzött anyagokat tesznek a tenger fenekére- vagy legalábbis úgy tudjuk. De azért térjünk majd erre vissza pár év múlva...