Több kategóriában is remekül szerepeltek a búvárfotók a Wildlife Photographer of the Year versenyen.

A világ talán legrangosabb természetfotós versenyének a napokban volt a díjátadója (magyarok is beverekedték magukat a legjobbak közé), és ahogy böngészgettem a képeket, láthattam, messze nem csak a külön víz alatti kategóriában szerepeltek jól az ilyen témájú fotók. Honfitársunk, Selmeczi Dániel például a fekete-fehér képek között lett döntős ezzel a delfines felvételével.

Feltűnő, hogy a nagyvilágban milyen nagyra értékelik azokat a fotókat, amik a felszín alatti világ sokféleségét mutatják be. A búvárfotósok egészen különleges témákat találnak, például a lebukva halászó madarakat, villámgyors fókákat, halászhajó alatt ólálkodó kardszárnyú delfineket, színpompás medúzákat, de készült hatásos fotó a sekély vízben párzó békákról is. Szóval szinte minden alkategóriában akadt 1-2 felvétel, aminek elkészítéséhez a vízbe kellett merészkedni.

Néha úgy érzem, idehaza nem feltétlenül kapja meg ezt a figyelmet a búvárfotózás világa. Igaz, nehezebb helyzetben is vagyunk, mert a mostanában "divatos" témák megörökítéséhez messze kell utazni. A természetfotósok jó része saját pénzét öli ebbe a kedvtelésbe, és nagyon nem mindegy, hogy egy közeli erdőbe kell elugrani egy fotózás kedvéért vagy az Antarktiszra. Ezzel nem állítom, hogy az előbbi kevésbé lenne értékes; viszont szerintem meg kell becsülni azt is, amikor valaki a jóval korlátozottabb lehetőségekből hoz ki valami nagyon izgalmasat.