Angol vizekben nyugszik egy roncs, aminek felrobbanása a környékbeli városokat is romba dönthetné. 

roncs

Az SS Richard Montgomery nevű hajó egyike volt a második világháború idején épült számtalan amerikai teherhajónak. Óriási mennyiségű hadianyagot szállítottak az Egyesült Államokból a brit szigetekre, a csendes-óceáni hadszíntérre, és ehhez rengeteg hajóra volt szükség. Ám azokban a viharos években ezek közül nagyon sok oda is veszett.

A Richard Montgomery Liberty-osztályú hajó volt, ezeket az olcsón és gyorsan építhető teherszállítókat ontották az amerikai gyárak. Ezt a bizonyos példányt 1943 márciusában kezdték el építeni, júniusban már vízre is bocsátották és július 29-én be is fejezték. Utolsó útjára 1944 augusztusában indult Philadelphiából.

roncs

A hajó 6127 tonnányi lőszert és bombát szállított, amire égetően nagy szükség volt a szövetségeseknek a nyugati hadszíntéren. A hajó gond nélkül átkelt az Atlanti-óceánt, majd lehorgonyzott a Temze torkolatában. Itt akarta bevárni a többi hajót, amivel együtt konvojban tovább indult volna Franciaországba, ahol javában zajlottak a harcok a normandiai partraszállás után. A helyi kikötőfelügyelet jelölte ki az SS Richard Montgomery horgonyzóhelyét.

roncs

Ám rossz helyre küldték a nagyon megrakodott teherhajót, ami rásodródott a homokpadra. Állítólag a környéken hajózók próbáltak jelezni, hogy veszélyes helyre sodródik, ám a Richard Montgomery a sekély vízben megfeneklett. Egy céget bíztak meg azzal, hogy próbálja minél előbb kiemelni a veszélyes rakományt, de alig egy nap elteltével a hajótest szétszakadt, és a bombák jelentős része kizuhant a tenger fenekére. A munka még egy hónapig folytatódott, aztán feladták azt, a maradék robbanószer pedig a mélyben maradt, a darabokra szakadt hajótestben.

roncs

A hajó jelenleg nagyjából 15 méteres mélységben nyugszik, apály idején a felépítmény legmagasabbra nyúló részei is látszanak. Noha közel van Southend és Sheerness városához is, merülni tilos, hiszen ma is 1,400 tonnányi TNT van ott. A 2,000 fontos (910 kilós) bombákból 286 darab van a Richard Montgomery-ben, az 1,000 fontos (450 kilós) bombákból pedig 4,439, a sor pedig folytatható. A rakomány akármikor a levegőbe repülhet, ha valami nekiütközne a roncsnak, ha elmozdulnának a bombák a raktérben vagy ha egy terrortámadás kifejezetten ezt célozná. Sőt, olyan régi és rossz állapotú bombákról van szó, amik akár spontán is felrobbanhatnak. A hatóságok tisztában vannak a veszéllyel, de a jelentéseket titkosították. Bizonyos szakértők úgy vélik, előbb-utóbb szembe kell nézni a problémával, míg az oprimisták szerint nem valószínű, hogy levegőbe repül csak úgy a roncs.

roncs

A Richard Montgomery rakományának felrobbanása nyilván komoly pusztítást okozna, de erre nézve csak találgatások vannak. A legjobb esetben is sok épület sérülne meg Sheernessben, és nagyon sok ablak törne be, de ki tudja, pontosan mi lenne a következmény. Ám a kiemeléssel sem véletlenül óvatosak, mert 1967-ben egy hajó hasonló munkálatok során Folkestone közelében felrobbant, és nagy riadalmat okozott. A hajó állapotát minden évben felmérik, mert tudni szeretnék, nem roskad-e össze a roncs.

roncs

A veszély mindenesetre kézzel fogható. 2015-ben egy férfi kievezett a maradványokhoz, és fotóztatta magát, ahogy megfogja a vízből kilógó alkatrészeket. Az eset felháborodást okozott, de inkább elgondolkodtató- ha valaki nem csak a feltűnést keresi, hanem bajt akar keverni, egy saját robbanószerkezettel akár be is indíthatja a robbanások sorozatát. Olyan, mintha a terroristák számára lenne ott az állandó veszélyt jelentő "bombaraktár". Napjainkban ez egy olyan kockázat, amivel minden érintett hatóságnak számolnia kellene. Ez is indokolná, hogy mielőbb lépjenek valamit az ügyben.