Majdnem évszázadnyi rejtélyre tett pontot egy kutatás, amikor felfedeztek egy rég elveszett hajót a tenger fenekén. A legkülönösebb az, hogy a távoli útra indult USS Conestoga nem a végtelen óceánon tűnt el, hanem egy ugrásnyira a kikötőtől...

A USS Conestoga volt az utolsó, a haditengerészet szolgálatában álló hajó, aminek békeidőben veszett nyoma. A fedélzeten levő 56 fős legénység pedig vele együtt tűnt el.

A hajót még 1917-ben vette a haditengerészet, és szénszállító uszályokat vontattak vele. Az Egyesült Államok keleti partvidékén teljesített szolgálatot, aztán az Azori-szigetek körzetében, majd Virginiában állomásozott. 

A vontatóhajó 1921. március 25-én indult el a kaliforniai San Francisco kikötőjéből, hogy egészen a Hawaii-szigetekig hajózzon, és az ottani Pearl Harbor érintése után továbbmenjen egészen Amerikai Szamoáig, Tutuilába.

Amikor a tervezett időpontban nem érkezett meg Hawaii-ra, addig nem látott méretű keresőexpedíciót indítottak a felkutatására, először Hawaii körzetében. Repülőket és hajókat is bevetettek, ám nem jártak eredménnyel. Aztán hetek múlva Mexikóban sodródott partra egy mentőcsónak egy "C" betűvel, tehát áthelyeződött oda a kutatás. Az amerikai sajtó a nagyszabású keresésről nagyjából olyan behatóan tájékoztatott, mint mostanában az eltűnt maláj gép utáni kutatóexpedíciókról olvashatunk. Ám a Conestoga nem került elő, így eltűntté nyilvánították a legénységgel együtt.

A történet akkor vett komoly fordulatot, amikor a NOAA egy felmérése során a Farallon-sziget közelében egy roncsra bukkant 58 méteres mélységben- ez a hely a San Franciscótól alig 50 kilométerre van nyugatra! A végleges és biztos azonosításra viszont éveket kellett várni, és ez csak 2015 októberében történt meg, míg a bejelentést a napokban tette a NOAA és a Navy.

A távirányítású kamerákkal készült felvételeken jól látható, hogy a hajótest nagyjából épségben maradt, csak a tenger vizét kevésbé bíró részek rogytak meg. A gépház, a hajóágyú, a hajócsavar, a vontatáshoz szükséges felépítmények is megvannak, emberi maradványokat viszont nem találtak a roncs közelében. Mivel a USS Conestoga védettnek számít, így nem is szabad másnak kutakodnia a közelében.

A hajó elsüllyedésének vélelmezhető oka az, hogy komoly vihar támadt a tengeren. Eleve rossz időben indultak el, ám valószínűleg annyira felkorbácsolódtak a hullámok, hogy védettebb öblött próbáltak keresni. Ám nem jártak sikerrel, így a Conestoga nem hogy Hawaii-ig, de a Farallon-szigetig sem jutott el. Nem csoda, hogy annak idején az egészen más területekre koncentráló keresés nem járhatott sikerrel. Az odaveszett tengerészek leszármazottai végre biztosat tudhatnak családtagjaik sorsáról, akik otthonukhoz oly közel vesztették életüket szolgálat közben.