Cetcápákkal, mantákkal, rengeteg más hallal merülhetnek a Georgia Aquarium vendégei az óriási tengervizes medencében.

Az ember nézi az ott készült videókat és elkönyvelheti, ennyi különleges állatot egy átlagos búvártúrán több nap alatt sem lehet megfigyelni, nem egyetlen merülés során. Szóval elhiszem, hogy sokan hajlandóak szép pénzt fizetni ezért az akváriumi búvárkalandért.

Ám engem igazán mégsem vonz. A búvárkodásban mégiscsak fontos az, hogy a nyílt vízen vagyunk, és része a kellemes izgalomnak az, mi minden várhat ránk. Nem egy nagy akváriumba vannak bezárva az állatok, akik nem tudnak elmenni, ha éppen ahhoz tartaná a kedvük. A tengerben szabadok, pont ezért nagy élmény, ha egy manta úgy dönt, tesz egy kört felettünk.

Nem akarom idealizálni természetesen a tengert, mert ott sincs mindennap valami nagy-nagy találkozás. Ám a búvárkodásnak a része az, hogy a kis csodákat felfedezzük- egy tengeri füvek között megbúvó csikóhal, az aljzaton araszoló színes csiga, egy üvegbe költözött polip mind lenyűgöző lehet.

Így aztán nem pörgök rá az akváriumi merülésekre, mert az árukat inkább félreteszem igazi búvártúrákra. Bármennyire intenzív az élmény egy olyan szépen kiépített, elképesztő állatokat felvonultató a helyen mint a Georgia Aquarium, nem tervezek csak ezért elutazni oda. Persze ha valahol a közelben lenne, megfontolnám- cetcápát még soha nem láttam a saját szememmel a víz alatt, és egyszer jó lenne kipipálni.