Kártérítést kell fizetnie egy új-zélandi búvárcégnek egy tragikus baleset után.

Még 2014-ben jelentkezett egy tajvani turista ún. bevezető merülésre a Cathedral Cove Dive nevű cégnél. A Discover Scuba (vagy időnként intro) néven emlegetett programokban a mindenféle búvárgyakorlat nélküli kezdőket hivatásos búvárok pár méteres mélységben szigorú felügyelettel kalauzolják el életük első merülése során. Tapasztalat nélkül még a sekély merülés is veszélyes lehet, ezért fontos, hogy nem szabályos és biztonságos egyszerre nagyobb csapatot víz alá vinni.

Azon a végzetes napon a tajvani nő egyedül maradt a mélyben, és a merülésre kiválasztott sekélyebb öbölből kiúszott mélyebb vízbe. Órákkal később találták meg, a víz felszínén lebegett arccal lefele, palackja pedig teljesen üres volt. Gyakorlatilag a vízbe fulladt.

A vizsgálat kiderítette, hogy a búvárbázis által biztosított felszerelés nem volt megfelelő méretű, az emelőképességet nyújtó mellény túl nagy volt, lötyögött az áldozaton. A fejét így pont nem emelte fel a víz felé, hanem lefele fordította. Ám a legnagyobb probléma értelemszerűen az volt, hogy magára maradt, jó eséllyel eltéved a víz alatt, és rutin híján talán azt sem tudta figyelni, hogy fogy a levegő a palackjából. Nem volt a kezdő mellett a rutinos profi, hogy felfigyeljen amikor valami baj történjen és segítséget tudjon nyújtani.

A vizsgálat lefolytatója szerint ez egy könnyen elkerülhető baleset lett volna, hiszen csak be kellett volna tartani azt az alapszabályt, hogy a teljesen kezdőkre folyamatosan figyelni kell. Mivel ez elmaradt, egy családanya életét vesztette.

A bázis és annak vezetője, Russell Cochrane elismerte a felelősségét. Az ügyben eljáró bíró eredetileg 191,000 új-zélandi dollárnyi összeget (részben bírságot, részben kártérítést) szabott ki, mivel ennyit érzett arányosnak az elkövetett hibával. Ezt végül 70,000 dollárra (nagyjából 14 millió forintra) csökkentette, mivel úgy vélte, a nagyobb összeget a cég nem tudta volna kifizetni.

A büntetés persze senki életét nem adja vissza, viszont az ügy tanulságaira hivatásos búvároknak és a merüléssel kacérkodó kezdőknek is oda kell figyelni. A profiknak be kell tartani hivatásuk szabályait, mert a kis hibából is nagy baj lehet, és a kezdőknek is gondosan oda kell figyelni az eligazitásokra, illetve arra, hogy megbízható bázissal merüljenek először, akik valóban gondoskodnak a biztonságukról.