A biológusok orra előtt volt egy polipfaj, mégsem vették észre.

A történet igazán meglepő: a Csendes-óceán északi részén élő óriáspolipok hatalmas méretű állatok, és ugyan még mindig sokat nem tudunk az életmódjukról, azt azért nem lehet mondani, hogy ne vizsgálták volna már őket. Főleg az Egyesült Államok északnyugati vizeiben és Kanadában búvárkodnak a több méter karhosszúságú puhatestűekkel, amelyeknek csak a mérete félelmetes, valójában eszük ágában sincs emberre vadászni. 

A rémregényekben félelmetes lényekként ábrázolt polipok valójában a rejtőzködés nagymesterei: be tudnak olvadni a környezetükbe, no meg hihetetlenül kicsi résekben is el tudnak tűnni. A befogott példányok akváriumokban is megtalálhatók, mert szeretnének többet megtudni róluk.

Még 2013-ban fogott be 21 óriáspolipot alaszkai vizekben két kutató, David Scheel és Nathan Hollenbeck. 14 példányt egyértelműen be tudtak azonosítani, a jól ismert csendes-óceáni óriáspolipokról volt szó (Enteroctopus dofleini). A maradék hét viszont valahogy más volt, és mind ugyanabban tértek el: testükön volt egy kis fodorszerű bőrlebeny, a fejükön pedig nem egy, hanem két fehér pötty volt. 

Nyilván számtalan alkalommal láttak már ilyen apróságokban eltérő óriáspolipot a kutatók, de ennek a két szakembernek lett gyanús ez a mindegyik különcre ugyanúgy jellemző eltérés. És a végső válasz a genetikai vizsgálat volt: a szövetminta elemzése egyértelművé tette, különálló fajról van szó. Ez a fodros óriáspolip inkább északabbra, hidegebb vizekben fordul elő, de jelenleg még latin neve sincs, annyira új a tudomány számára.

Szóval még egy ekkora állat is el tud rejtőzni a tudomány képviselői elől, pedig bizonyára nem a tengerbiológusokat akarta becsapni azzal, hogy szinte ugyanúgy néz ki mint a másik fajba tartozók. Én el is gondolkodtam rajta, vajon az eddigi kutatásokat hogy nézik át a biológusok, hiszen az eredményeket nem egy, hanem két faj vizsgálatából kapták... A tanulság az, hogy ha a tengerkutatásra teszi fel valaki az életét, soha nem tudhatja, milyen meglepetésekkel szembesül.