Rengetegen osztották meg mostanában a Mantas Last Dance című videót, ahol egy hölgy táncol a víz alatt a hatalmas mantarájákkal. (A készítők megérdemlk, hogy megemlítsük a nevüket: Shawn Heinrichs volt a rendező, a víz alatt sellőként tündöklő hölgy pedig Hannah Fraser. Nem akármilyen szabadtüdős képességekhez van szükség ahhoz, hogy valaki ilyen biztonsággal mozogjon a tenger mélyén. A felvételek egyébként a Hawaii-hoz tartozó Kona mellett készültek, itt az egyik fő búvárlátványosság az éjszakai merülés a mantákkal.) 

Merültem már mantával, még ha nem is túl gyakran fordult elő velem ilyen nagyszerű kaland. A manták a legnagyobb ráják, 6-7 méteresek is lehetnek, de a régi hiedelmek ellenére az emberre teljesen veszélytelenek, planktonokkal táplálkoznak. A porcoshalak közé tartoznak, tehát a cápák viszonylag közeli rokonai. A hihetetlen kecsességgel úszó hatalmas ráják minden búvárt lenyűgöznek, néhányan kifejezetten azért úsznak bizonyos helyekre, mert az ott élő mantákat közvetlen közelről lehet megfigyelni. Ilyen helyként tartják számon például a Maldív-szigeteket, Indonéziát, Mozambikot vagy a már említett Konát.

Ám a manták veszélyben vannak- erről szól, erre hívja fel a figyelmet a Mantas Last Dance. Nem ragadozók tizedelik meg őket, hanem az emberi tevékenységnek esnek áldozatul. Mint ahogy rengeteg más állat, úgy sok manta is a halászhajók hatalmas hálóiba gabalyodva pusztul el, és a hajóról dobálják vissza őket "selejtként". Emellett van, ahol magát a mantára is mennek, időnként az egyre fogyó cápák uszonyait pótolják a levesben, illetve kopoltyúikat ázsiai gyógyítók használják "csodaszerként". Ennek a keresletnek sok manta esik áldozatul, és ezeknek az állománya lassan reprodukálódik, nem túl szaporák, így félő, hogy sikerül teljesen eltüntetni őket.

Vannak helyek már most is a világban, ahol védik ezeket a békés óriásokat, de ez nem elegendő. A napokban a CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) 2013-as tanácskozásán döntenek a manták kereskedelmének tiltásáról. Talán még nem késő cselekedni és megmenteni ezeket a csodálatos állatokat, és Hannah nem utoljára táncolt velük a víz alatt...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.