Mesterséges zátony lesz egy hírhedt amerikai hídból.

A New Yorkban található Tappan Zee Bridge hamarosan eltűnik, de a rendszeresen erre járó autósok kicsit sem bánkódnak utána. Az eredetileg átmeneti megoldásnak, maximum ötven évre tervezett híd rossz minőségű útfelülete miatt közutálatnak örvendett, és amikor végre felavatták az új hidat 2017-ben, a régit le lehetett zárni. 

Arról is dönteni kellett azonban, hogy a masszív, igen hosszú acélszerkezetnek mi legyen a sorsa. Kézenfekvő lett volna az acél beolvasztása, újrahasznosítása, de aztán arra jutottak, a híd kaphat egy második esélyt. A darabokra szerelt hidat uszályokkal viszik el a Hudson folyóról a tengerig, és Long Island közelében süllyesztik azokat a tengerbe. 

A Tappan Zee keskeny sávjaival, elavult szerkezetével igencsak balesetveszélyesnek számított. Viszont valahol ipari műemlékként lehet kezelni, hiszen a huszadik század közepének jellegzetes építménye. A víz alatt, mesterséges zátonyként végülis valami fennmarad belőle, és perrsze a tenger élővilágára gyakorolt pozitív hatásával még igen jó szolgálatot tehet a közösségnek. 

Az egykoron három mérföld(!) hosszú hídból szép nagy mesterséges zátonyra futja majd. New York közelében egyébként több ilyen is van, kiszuperált hajókat süllyesztettek például ezekre a helyekre. Sőt, egy igazi helyi különlegesség is megnézhető a víz alatt: egykori metrókocsiknál lehet búvárkodni.

Szóval a híd is jól beleillik abba a sorba, hogy ne csak egyszerűen élőhelyeket alakítsanak ki, de azoknak legyen valami helyi vonatkozása is. És ezért nem sajnálják a híd elemeinek megtisztítására szánt több millió dollárt sem.