A tavakban merülésnek is megvan a maga varázsa, csak épp néha pár kellemetlenség is együtt jár vele.

Azt mondják, az igazi búvár mindenhol szeret merülni, medencében, bányatóban, tengerben- bárhol. Azért a kép egy kicsit árnyaltabb, hiszen sokan a tavi merüléseket nem erőltetik. Van, aki a tanfolyamot végzi csak tóban, és utána azt mondja, ez háromszoros alkalom volt: először, utoljára és soha többé. 

Én nem zárkózok el ennyire a tavaktól, épp eleget merültem édesvízben. Idehaza is búvárkodtam vagy fél tucat helyen, Ausztriában is volt benne részem, és voltak kellemes élményeim. De mostanában többet voltam tengerben.

Rátaláltam egy videóra, amit amerikai búvárok készítettek, Montana állam hegyi tavaiban. Tulajdonképpen érdekes, de óhatatlanul eszembe jutott, miért is nem édesvízi kirándulást tervezek idén nyáron, hanem inkább egyiptomi túrát.

A tavak egy része tiszta, szép látótávolságú, ám így nyaranta a népszerűbb vizsgahelyeken tapogatással egyszerűbb tájékozódni. Lássuk be, ez azért nem olyan, mint amikor mondjuk a Vörös-tengerben 30-40 méterre ellátunk a korallzátonyoknál. 

Noha élnek halak, rákok még a hazai tavakban is, egyszerűen mese azt mondani, pont ugyanolyan érzés látni egy-két sügért, mint amikor egy trópusi tengerben halfelhőbe úszunk, egyik kövön polipot látunk, a másik alatt muréna tátog, és ha mázlink van, még delfin, teknős is elúszhat felettünk. Meg lehet tanulni, hogy lehet egy-egy helyből a legtöbbet kihozni, de egy kezdő búvár álla nyilván a színpompás, dús élővilágú helyeken esik le inkább.

És akkor az olyan kellemetlenségekről már szó essék, hogy a videóban látható hegyi tavak például piszkosul hidegek, mint ahogy Ausztriában is az ember arcára fagy a mosoly, amikor 15 méter alá merül egy-egy tóban. Ehhez plusz cucc kell, vastagabb ruha, több ólom, és ezt nem mindenki szereti. Amikor a hercehurcáért cserébe pár hal mellett egy víz alá letett kerti törpét csodálhatunk meg, van, aki nem jön lázba, míg a lelkesebb búvárok ezzel is nagyon boldogok, hiszen víz alatt vannak, és ez a lényeg.

Szóval én valahol megértem, amikor valaki azt mondja, félreteszi a pénzét tengeri búvártúrára- ugyanis attól, hogy hidegebb és zavarosabb, a merülés bizony még egy édesvizes tóban sincs ingyen. Sok helyen belépőt kérnek, fizetni kell a palackért, felszerelés bérletért. Ha az ember 4-5 tavi hétvége árát összeadja, elgondolkodtató számok jöhetnek ki.

Viszont az élmény egészen más. Tehát én a jövőben sem zárkózom el a tavaktól- csak maximum megnézem, mi az, ami megéri a pénzt és a fáradtságot. Mert azért van ilyen, és még csak nem is kell érte Montanáig elutazni... Itt a nyár, most még nyitva vannak a bázisok, a víz sem olyan rossz, tehát akiben van egy kis merészség, kalandozzon bátran idehaza vagy a környékbeli országokban. Találni olyan helyet, ahol kifejezetten jó búvárkodni, ahova érdemes egy kellemes napra elmenni két távolabbi búvártúra közt.