Bizonyára akadnak politikusok a világon, akiket cápák közé dobnának páran, ám egy dél-afrikai miniszter maga nézett szembe a ragadozókkal.

cápa

Az ország idegenforgalmi minisztere, Derek Hanekom december közepén vett részt egy cápás túrán Gansbaai közelében. Dél-Afrika turizmusában nagy jelentősége van a búvárkodásnak: a környéken élő számos cápafaj komoly vonzerőt jelent. Manapság sokan érdeklődnek az aktív kalandturizmus után, és ugyan mi adhat annál nagyobb adrenalinfröccsöt, mint egy kis úszkálással pár nagy fehér cápával?

A miniszter maga is bizonyítani igyekszik, hogy ez a fajta élményszerzés kortól, civil foglalkozástól függetlenül mindenki számára nyitva áll. Hanekom vidáman ismerkedett a búvárhajón a többi turistával, szívesen fotózkodott velük, és még a testőrök is inkább képeket készítettek, mint hogy nagy szigorral őrizzék őt.

cápa

Egyébként se tudták volna megvédeni a minisztert a cápáktól, de arra ott volt a vízbe merített acélketrec. Két nagy fehért sikerült ezen a napon a hajó közelébe csalogatni, és Hanekom egy órán át figyelte őket közvetlen közelről. A hírek szerint nagy élvezte a merülést, és úgy vélte, ezt egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálnia. 

Ez persze nem meglepő a részéről: ha sokan érkeznek az országba hogy megnézzék a cápákat, azzal Dél-Afrika sokat nyer. Hiszen a turisták nyilván nem csak egy napra utaznak olyan messzire, és egy-két hét alatt szép pénzt hagynak ott. Az ország víz alatti és feletti szépségei ennél jóval hosszabb nyaraláshoz is elegendő látnivalót kínálnának, de kell valami, amire igazán felkapják a fejüket az emberek, és erre a szerepre tökéletesen alkalmasak a cápák.

cápa

A miniszteren mindenesetre semmi nem múlik, hiszen saját maga demonstrálta, ez egy veszélytelen, ám különleges kaland. Állítólag csak egy dologban nem volt partner: amikor a búvárruhát levette, tréfásan megjegyezte, fürdőgatyában nem lehet lefotózni. Persze minek is akarná őt fotózgatni mindenki? A cápák tényleg jóval érdekesebbek, mint egy miniszter...