Meghökkentő fénykép járja be a napokban a világot.

Justin Hofman Indonéziában örökítette meg a csikóhalat, ami egy műnyag fülpiszkálóba kapaszkodva "szörfözik". A csikóhalakra jellemző, hogy a nyílt vízben lebegve igyekeznek valamire rátekerni a farkukat, de ennek nem hulladéknak kellene lennie.

A kép egyrészt arról szól, hogy a tengerbe kerülve minden a maga módján hasznosulhat, mert konzervdobozból védett otthon lehet, míg ebből a fültisztítóból afféle szörf. A baj az, amikor szemétből már több van, tehát ha természetes anyagú búvóhelyet, kapaszkodót nem találnak az állatok. És az főleg nagy gond, hogy ami most kapaszkodó, azt legközelebb egy nagyobb élőlény lenyeli és belepusztul...

Már nem tudunk olyan messzire menni a világon, hogy szemetet ne találnánk a felszínen és a víz alatt egyaránt. Jó lenne hinni, hogy ezen a dolgon tudunk változtatni, de egyelőre nagyon-nagyon apró lépéseket sikerül csak megtalálni. Az, hogy egy országban betiltják a műanyag zacskókat, fontos lépés, de a harmadik világban a rengeteg helyben lakó és a számtalan turista ipari mennyiségben termeli a szemetet. 

Így sajnos nem akkora mutatvány ilyen fotót készíteni, ahol láthatjuk a tengeri élővilág mint hasznosítja a hulladékot. (Nekem is akadnak ilyen fotóim, ebbe bárhol bele lehet futni.) Keserédes egy kicsit a díj, amit a hatásos képért ítélnek oda- esélyes, hogy az alkotó is jobban örülne, ha soha többé nem tudna hasonlót készíteni.