Sztárszakácsok búvárcuccban

Több, a tévéből ismert séf meglepően aktív, ha a tengerben kell kalandozni. Heston Blumenthalt is láttuk már tengeri uborkát gyűjteni, de Gordon Ramsay több búvárkalandja szintén felbukkant már különféle műsorokban. A témában a leginkább elkötelezettebbnek viszont Hugh Fearnley-Whittingstall tűnik, aki a halas ételek készítésének szakértője mellett roppant harcos tengervédőnek számít.

Elsőre bizonyára furcsának tűnhet az összefüggés: miért kéne egy szakácsnak merülnie? Nos, egyrészt azzal magyarázhatóak ezek a jelenetek a műsorokban, mert a tengeri gyümölcseinél különös fontosságú a frissesség, és mi lehet annál frissebb, mint amit épp akkor hozott ki valaki a vízből? Másrészt sok, a víz alól származó ínyencség begyűjtési módja önmagában is izgalmas, jó sztori kézzel kagylót gyűjteni, összevetve mondjuk a nagyüzemi sertéstenyésztéssel.

A harmadik tényező pedig maga a tengerek túlzott kizsigerelése. A sztárszakácsok a maguk módján igyekeznek kezelni a problémát: a nagyon divatos, nagyon népszerű, ezért szinte kizárólagosan fogott halak helyett más, szintén élvezetesen elkészíthető fogásokat mutatnak be. Ha csökkenne az igény a szusi és a cápauszony-leves iránt, az ezek alapanyagául szolgáló fajokat sem fenyegetné a túlhalászás. Így hát józan ötletnek látszik az alternatívák kínálása- nyilván számunkra ez azért nem annyira érthető, mert nem tengerparti ország lakóiként számunkra az egész halászat nem annyira izgalmas téma. Pedig minket is érint ám, mennyire egészségesek tengereink! A műsoraiban eleve lendületesnek tűnő Gordon Ramsay egyszer még a cápahalászok nyomába is eredt, állítólag némi kockázatot is vállalva ezzel, ugyanis az illegálisan dolgozók nem szeretik a kíváncsiskodókat.

Aki kíváncsi rá, mit tud tenni a kereskedelmi célú halászat, és milyen idióta szabályozások okoznak kárt az európai vizeken, annak feltétlenül javaslom Hugh kapcsolódó műsorait. Az egyik ilyen gyakorlat a "selejtezés", amikor a kvótán felüli, felesleges fogást, azaz a már élettelen halakat a partra érés előtt visszadobálják a vízbe a halászok. Értelmetlen, pazarló megoldás, miközben rengeteg ember éhezik világszerte, és Hugh az ez ellen indított Fish Fight nevű kampány arcaként sokat lobbizott az eltörléséért- és ami a legszebb, sikerrel is járt!

Ám Hugh nem állt le. A sorozat folytatása (nálunk River Cottage - Én a halakkal vagyok címmel látható) azt mutatja be, ahogy Hugh a tengereken kalandozva igyekszik bemutatni káros és fenntartható halászati módszereket. Megismerhetjük belőle, mit jelent az élővilág számára egy védett övezet, mit tesznek a vonóhálók a tengerfenékkel, milyen amikor robbanóanyaggal halásznak a trópusi korallzátonyokon és így tovább. Hugh maga is a víz alá merül, hogy saját szemével győződjön meg a pusztításról vagy a védelem sikeréről.

Azt kell mondjam, búvárszemmel néha kissé esetlennek látszik a mozgása, de nem ez a lényeg. A fontos az, hogy műsoraival igyekszik felhívni a figyelmét a problémára, és az, hogy európai szinten már sikerült változást elérni, rengeteg támogatót szerezni hírességek és átlagemberek között, feltétlenül megsüvegelendő. A magam részéről sok sikert kívánok neki a további harc során, mert a tenger képes ellátni rengeteg embert élelemmel, de hosszú távon teljesen tönkre is tehetjük, ha nem sikerül fenntarthatóvá tenni a halászatot. A feladat nem egyszerű, de van olyan szép kihívás, mint egy Michelin-csillagos fogást kreálni...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Színésznő és búvárlegenda

Zale Parry a búvárkodás hőskorában igazolta, hogy a hölgyek nem csak bájos kellékek a marcona férfiak mellett. Régebben írtam több olyan nőről, aki beírta magát a búvárkodás történetébe. Ekkor már említést tettem Zale Parry-ről, de azt hiszem, megérdemli, hogy hosszabban szóljak róla.

Olyan előfordul, hogy egy színész elég bevállalós, és maga szerepel az akciójelenetekben is, kifejezetten kéri, hogy ne helyettesítse őt kaszkadőr. Ám az ritkább, hogy valaki csak dublőrként dolgozik, míg valaki fel nem figyel rá, és színészként is beválogatja a filmbe. Hölgyekkel az ilyesmi pedig végképp nem gyakori, hiszen jelentős részüknél a külső adottságok a döntőek, nem az ügyesség.

Zale Parry gyerekkorában tanult meg úszni, és a tenger szerelmese maradt. A múlt század negyvenes éveinek végén már búvárkodott, és vélhetően elismerték a képességeit, mert hamarosan búvárfelszerelések tesztelésével bízták meg. 1954-ben a nők mélységi rekordját döntötte meg, amikor közel 64 méterre merült- állítólag azért állt meg ott, mert elérte a tenger fenekét. Rekompressziós kamrát épített társával, és ahogy egyre népszerűbbé vált a búvárkodás, azért kampányolt, hogy minden helyen legyen elérhető a keszonbetegség kezelésében elengedhetetlen kamra.

A víz alatt profin mozgó Zale hamarosan filmekben kapott munkát mint dublőr és kaszkadőr. A fordulatot a Sea Hunt című sorozat jelentette: a tengerentúlon legendás kalandsorozat 1958 és 1962 között futott, és számtalan ember kapott kedvet általa a búvárkodáshoz. Az epizódokban rengeteg kalandba keveredett a főszereplő, Lloyd Bridges, akinek igen gyakran volt hölgy partnere a merülések során is.

Az akkor már rutinos Zale Parry nem csak a színésznőket helyettesítette a víz alatti jelenetekben, de oktatóként ő volt az egyik trénere a főszereplő színésznek is. Ráadásul, noha nem volt színészi gyakorlata, több részben valódi színészi feladatot is bíztak rá- és nyilván ezekben az epizódokban nem kellett külön kaszkadőrt sem szerződtetni. A sorozat első két szezonjában több különböző karaktert bíztak rá, arca ekkor vált ismertté a nagyközönség számára.

A Sea Hunt után is aktív maradt, folyamatosan népszerűsítette a kedvtelési búvárkodás, a hölgyek közül sokan az ő példáját látva kezdtek el merülni. Korábban azért inkább férfias hobbinak számított a búvárkodás, ami ma már teljesen nyitott mind a két nem tagjai számára, és ez jelentős részben köszönhető a hőskor vakmerő és nagyon ügyes búvárlányainak. Ők voltak azok akik bizonyították, minden szempontból méltó partnerek lehetnek a nők a tenger mélyén.

Erre jó példa volt, amikor Zale-t beválogatták az Underwater Warrior című filmbe, és forgatás előtt egy haditengerészeti bázison kellett bemutatnia, mennyire mozog jól a vízben. Az ott levő tiszt azt mondta, ha képes egy levegővel leúszni 25 láb mélységig, akkor átment a vizsgán- Zale 60 láb (több, mint 18 méter) mélységre jutott, ami akkoriban a haditengerészet profi búvárainak volt a megszabott szint. Az első nő volt, aki teljesítette ezt!

Zale Parry úttörője volt a víz alatti fotózásnak is, és a merüléstől soha nem szakadt el, évtizedekkel később is rendszeresen tengerre szállt. Tevékenységét több kitüntetéssel ismerte el a búvártársadalom- itt az ideje, hogy nálunk is szélesebb körben megismerjék a nevét.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A Playboy-villa búvárlányai

Az a jó a sok tévécsatornában, hogy az ember kapcsolgatás közben belefuthat érdekes műsorokba. Vagy ha nem érdekesekbe, akkor meghökkentőekbe: egyszer három szőke csaj első víz alatti bénázásaira figyeltem fel, ám meglepve tapasztaltam, hogy a medence partján feltűnt egy öreg fickó, aki őket figyelte. Atyaisten, mit keres itt Hugh Hefner?!?

Gyorsan kiderült, a Playboy-villában játszódó reality egyik epizódját a búvárkodásnak szentelték. Hefner "lányai", Holly, Kendra és Bridget persze a sorozatban mindig nagyon szőkék, és ez a merüléssel való ismerkedés során is így volt. Először a villa medencéjében búvárkodtak oktatójuk kíséretében, és már akkor meglepte őket, miféle "kincsek" vannak a felszín alatt- a partik után maradt poharak, fehérneműk és egyéb "kellékek" voltak odalenn.

Aztán jött a nyílt víz, ahol a három csinos lányt jó vastagon beburkolták vastag neoprénruhába. Noha azt hisszük, Kaliforniában mindig jó az idő, az igazság az, hogy a tenger vize arrafelé egyáltalán nem olyan meleg, szükség van az egész testet és a fejet is fedő overállra. A lányok megküzdöttek a kihívással, végrehajtották a tanfolyamon szokásos feladatokat. Később hajóra szálltak, hogy először merüljenek olyan igazit, mélyebbre, a fedélzetről vízbe ugorva, és kis hiszti után még élvezték is a búvárkodást a műsor szerint.

Nincs mese, a merülés még mindig elég kalandosnak számít ahhoz, hogy egy ilyen reality-műsorban is szerepet kapjon. A Playboy-nyuszik merüléséről egyébként egy külföldi fórumon is olvastam, mert oktatójukat ismerősük megkérdezte a tanfolyamról, és mint kiderült, a lányok tényleg búvárkodtak, aránylag ügyesek voltak és még élvezték is.

Szóval a végén mindenki jól járt: nekik kellemes élmény volt a forgatás, a műsor végén pedig jött a férfinézők számára élményt jelentő bikinis fürdőzés. Ha úgy nézzük, nem sok értelme volt a vacakolásnak a palackokkal meg a búvármaszkkal, a törzsközönséget nyilván jobban érdekelte Holly, Kendra és Bridget kevésbé felöltözve. 

Persze lehet, pont attól volt jó az epizód, hogy állig neoprénban mászkáltak a lányok- a neten fellelhető képek többségében jóval többet mutatnak magukból...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Michelle Yeoh és a búvárkaszkadőrök

Az egzotikus szépségű malajziai születésű színésznő a napokban ünnepli a születésnapját, ennek kapcsán elevenítem fel az egyik filmjét. Pierce Brosnan oldalán volt a sztárja a James Bond-sorozat egyik epizódjának: a Tomorrow Never Dies talán nem a legjobb a Bond-filmek közül, de azért voltak benne emlékezetes jelenetek.

Michelle Yeoh korábban ázsiai filmekben lett ismert, és azt is tudni lehet róla, az akciójelenetekben is gyakran maga szerepelt. Hollywoodban azért jobban vigyáznak a sztárokra, de párszor így sem hagyta ki a kaszkadőrködés kalandját- a Tomorrow Never Dies víz alatti jelenete sem volt kivétel.

Ennek a résznek a leforgatásáról Lee Sheward mesélt, aki a víz alatti akciójelenetek forgatásának igazi veteránja, kaszkadőrként is, koordinátorként is sok produkcióban dolgozott. Mivel a Bond-filmekben gyakran van felszín alatti jelenet (a leghíresebbről itt írtam), ezekhez sok emléke fűződik.

A Tomorrow Never Dies esetén például Pierce Brosnan és Michelle Yeoh egyaránt két-két dublőrt kapott- a színésznőnek eredetileg hármat választottak ki, de egyiküknek nem jutott feladat. Először is modellügynökségekkel vették fel a kapcsolatot, hogy Michelle testfelépítéséhez hasonló lányokat találjanak. A külső ez esetben fontosabb volt, mint az ügyesség, mert a Sheward az alkatilag megfelelő dublőrt már fel tudta készíteni a forgatásra. Így aztán a 16 modellből négyen maradtak, akiknek víz alatti feladatok is jutottak, ezzel szűkítették le a kört. Búvárvizsgájuk ellenére messze nem voltak felkészítve egy ilyen akciójelenet leforgatására, de szerencséjükre nem is kellett mindent nekik csinálni.

Michelle ugyanis az egyik, a filmben is benne maradt snittben saját maga szerepelt: ő volt az, aki végrehajtotta a kiúszást a keskeny csövön át. Sheward szerint a maszk mögött, buborékok által takarva bármelyik lány alkalmas lett volna a feladatra, de a sztár úgy döntött, ehhez neki nem kell kaszkadőr- és nagyon ügyesen is dolgozott.

A színésznő viszont a civil életben is szereti a tengert, amikor semmiféle víz alatti csetepatébe nem kell keverednie. A közelmúltban például otthon, Malajziában csatlakozott egy kampányhoz, ami a mabuli teknősök védelméről szólt. És aki a teknősöket szereti, rossz ember nem lehet...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Királyi merülés

A brit búvárszövetség elnökségét a közelmúltban elvállaló Vilmos herceg medencében merült a szerencsés klubtagokkal. A nyilvános rendezvény keretén belül az új elnök hivatalos beiktatására is sor került.

Vilmos előtt apja, Károly és nagyapja, Fülöp is állt a British Sub-Aqua Club (BSAC) élén, előbbi négy évtizeden át. A szervezet mostani rendezvényén az első számú trónörökös, Károly is ott volt, akinek fiatalkori fürdőgatyás képein még viccelődtek is. Ám természetesen ezen ő nem sértődött meg, hiszen búvárok között volt, ahol kötetlen a hangulat. Károly pár szót szólt a saját búvárkalandjairól, aztán az új elnök, Vilmos vette át a főszerepet.

Mi más módja lehetne annak, hogy egy búvárszervezet újdonsült vezetője nyilvánosan bemutatkozzon a tagság előtt, mint egy jó hangulatú közös merülés? Vilmos ügyesen mozog a vízben, és ezt demonstrálta is, amikor gyerekekkel sznorkelezett, majd néhány szerencsés klubtaggal készülékkel merült. Egy medencében búvárkodni nem feltétlenül akkora kaland, de ha a merülőtárs az angol királyi trón várományosa, máris van miért beírni a búvárnaplóba...

Vilmos elmesélte az egybegyűlteknek, hogy felesége, Kate Middleton is BSAC-tag, és bízik benne, fia, György is merülni fog majd egyszer. Most még nem nagy barátja a fürdetésnek a királyi sarj, de talán ha maszkot és sznorit kap, megszereti majd a vizet is, fejezte ki reményét Vilmos herceg.

Csak ismételni tudom magam, egészen más rangja, megbecsülése van a búvárkodásnak az Egyesült Királyságban, ahol a királyi család is aktívan részt vesz ennek a kedvtelésnek a népszerűsítésében. És persze rajtuk kívül is vannak a civil életben magas pozíciót betöltő búvárok...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

2 Tovább

Charlie búvárangyalai

A vagány, minden helyzetben magukat feltaláló magánnyomozók a víz alatt is otthonosan mozognak- a Charlie angyalai sorozatokban illetve filmekben többször előkerült a búvárcucc.

Valamikor nagyon régen gyakorlatilag látványosságként mutogatták a búvárkodó nőket, aztán később, ahogy a hobbi népszerűvé vált, ez már nem lett annyira szokatlan. Persze a víz alatti akciók még mindig különlegességnek számítanak a filmekben, így aztán nem csoda, hogy számon tartják az ilyen témájú sorozatepizódokat, filmjeleneteket.

Charlie három angyala a hetvenes években hódította meg a világot. A talpraesett csajok munkájuk során mindenféle közegbe megpróbáltak beépülni, így aztán az epizódokban megmutathatták különleges képességeiket. Előbb-utóbb aztán eljöttek azok a pillanatok is, amikor a mélyben kellett megoldani egy bűnügyet.

Meg kell jegyezni, miközben a világban talán Farah Fawcett arca és neve volt a legismertebb az angyalok közül, ő csak a legelső évadban volt állandó szereplő, a későbbiekben "húga", Cheryl Ladd volt a csapat szőkéje hosszú éveken át. Szintén állandó szereplő volt Jaclyn Smith, Kate Jacksont pedig először Shelley Hack váltotta, majd Tanya Roberts.

Cheryl Ladd volt jellemzően a "Sporty Spice" a csapatban, a filingrán, de roppant csinos hölgy kapta a legtöbb ügyességet igénylő akciót. Így aztán a búváros epizódokban is komolyabb szerepe jutott neki, ami bizonyára nem volt idegen számára, hiszen karrierje kezdetén egy kis költségvetésű kalandfilmben már megismerkedett a merüléssel. (Akkor persze még a kevésbé jól hangzó Cheryl Jean Stopplemore művésznéven ismerték.)

A Love Boat Angels című epizódban volt egy kis víz alatti akció, amikor a bikinis szőkeséget jól megkergette egy késsel hadonászó búvár a tenger mélyén, de aztán szokás szerint minden jóra fordult. Az Angels of the Deep című részben pedig Tanya Roberts volt az, aki először egy víz alatti birkózásba keveredik, később pedig Cheryl Ladd társaságában harcol meg a rájuk támadó búvárral. 

Nyilván kaszkadőrök merültek az angyalok helyett, de ez azért több, mint indokolt. A sztárok abból a szempontból értékesek, hogy őket nehéz pótolni a felszíni felvételek során, ha megsérülnek egy akciójelenetben és pár hétre kiderülnek a stábból. Ezt egy feszített ütemtervű sorozat forgatásánál nem lehet megengedni. A búvármaszk mögött úgysem látszik az arc, így aztán általában nem a sztárok merülnek. Ráadásul a tenger fenekén birkózni, jól mozogni nem olyan dolog, amit fél órás gyorstalpalóval meg lehetne tanítani a búvárkodásban járatlan színészeknek, és egyébként is nehéz lenne összevágni a bénázásból egy hiteles akciójelenetet. 

A kis kitérő után térjünk vissza Charlie angyalaira, akiket a sorozat vége után két évtizeddel újból csatasorba állítottak. Ezúttal mozifilm készült a kalandjaikból, amiket teljesen elvittek a parodisztikus irányba. Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu lett a három újgenerációs angyal, akik bámulatos akciók sorozatával számolnak le a bűnözőkkel. Az első film egyik rövidke jelenetében veszik fel a búvárcuccot a lányok, víz alatti felvételt nem is láthatunk, sokkal fontosabbnak látszik inkább az a poén, hogy a merülés után is kifogástalan akcióöltözékben, magassarkúban hatolnak be gonosz bázisára.

A filmek sikeresek lettek, és pár év múlva valaki, valahol jó ötletnek gondolta azt, hogy ismét legyen tévésorozat is a három angyal kalandjaiból. Ezúttal ismét komolyabb irányba vitték volna a hangvételt, de ez a 2011-es próbálkozás már csak nyolc epizódot ért meg. A lányok (Annie Ilonzeh, Rachael Taylor, Minka Kelly) csinosak voltak, a megvalósítás viszont erőltetett lett. A régi sorozat rajongóit valószínűleg nem nyűgözte le a high-tech felújítás, a fiatalabbak pedig inkább izgalmasabb, formabontóbb sorozatokat néztek.

Ám a gyors kaszálás ellenére is jutott bőven akció a lányoknak, akik közül Minka Kelly kapott egy kis búváros jelenetet. Sőt, még maga Bosley is vele merült ebben az epizódban, aki ebben az angyalos sorozatban inkább minden akcióban résztvevő partnere a lányoknak, mint az az atyáskodó, inkább komikus figura, amit a korábbi feldolgozásokban megismertünk.

A sorozat elbukásával könnyen lehet, hogy a tévében maximum az ismétlésekben tűnnek fel Charlie angyalai még hosszú ideig. A csinos, okos, víz felett és alatt is bevethető csajokra alapozó ötlet elvileg bármikor feléleszthető lenne, de kicsit olyan ez, mint a Kojak felélesztése: túl emlékezetes klasszikusok a régiek ahhoz, hogy egy átlagos feldolgozás saját jogán sikeres lehessen. Ám az előzmények ismeretében biztosak lehetünk benne, ha lesz még folytatás, abban is előkerül majd előbb-utóbb a búvárfelszerelés...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Kate Upton és a búvárcucc

Hallottam, hogy az ifjú modell és színésznő, Kate Upton a napokban töltötte be a 22. életévét. Megmondom őszintén, nem igazán követtem munkásságát, inkább csak azt tudom, hogy bizonyos adottságai miatt népszerű. De ha már szóba került, gyorsan megnéztem, milyen kapcsolata van kedvelt hobbinkkal.

Nos, azt hiszem, Upton kisasszony neve nem szerepel jelenleg a búvárkodás aranykönyvében, de azért azt sem mondhatnám, nincs miért foglalkozni vele. Ugyanis a helyzet úgy hozta, hogy két olyan fotósorozat is készült vele, amikor valamiért jó ötletnek gondolták búvárcuccokkal együtt megörökíteni a csinos modellt.

Persze a korábbi képek egyike, ahol a palack mellett nem búváruszonyban és maszkban, hanem napszemüvegben és tűsarkúban ácsorog, jelzi, a felszerelés bizony csak kellék. Mint ahogy a későbbi sorozatban az uszony és a maszk is annak látszik, bármennyire jól is állnak az ifjú hölgy kezében. Ám ki tudja, talán egyszer tankönyvi illusztráció lesz ezekből a remek képekből, szóval nézegessük őket, tanuljunk, művelődjünk...

Meglehet, vele kéne népszerűsíteni a búvárkodást?

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Hasselhoff cápák között

A Knight Rider és a Baywatch sztárja a búvárkodó hírességek közé tartozik. Így aztán amikor a vízimentős sorozatban a víz alá merülve kellett kiszabadítani a bajba jutottakat, Hasselhoff nem ijedt meg a nagyobb kihívást jelentő jelenetek végrehajtásától sem.

A Hoff becenevű sztár viszont a magánéletben is gyakran ölt búvárcuccot, néha még dokumentumfilmekben is feltűnik. Mint a búvárkodó sztárok többsége, ő is szívesen adja nevét környezetvédelmi kampányokhoz. A cápák között is jól elboldogul- nyilván ezek a ragadozók sem veszélyesebbek, mint a szerepre vágyó fiatal színésznők, akik bármit megtesznek egy hollywoodi karrierért.

A felvételeken mindenesetre látszik, Hasselhoff kifejezetten élvezi a kalandos merülést, a cápák megfigyelését egészen közelről...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Penelope is cápázik

A méltán híres spanyol színésznő, Penelope Cruz szerint egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálnia a cápás merülést. Az idén 40 esztendős sztár szerint a cápákkal találkozni igazi borzongató élmény, ezért szívesen megy búvárkodni amikor férje, Javier Bardem illetve két gyermekük társaságában utazni megy.

Penelope elmesélte, a Karib-tengeren és Brazíliában is búvárkodott már cápákkal, emlékei szerint citromcápákat és szirti cápákat látott természetes közegükben. Ám abban biztos, nagy fehérrel csak ketrec védelmében merülne: "Nem vagyok őrült." (Nyilván nem olvasott Leonardo Di Caprio rémisztő nagy fehér cápás kalandjáról...) Természetesen a hétköznapi strandolást is nagyon szereti, illetve úgy általában a tengerpartokat is, ahol napozhat a homokban heverészve.

Bizonyára igaza van, mert nyilván nagyon sokan csatlakoznának hozzá egy egzotikus nyaraláson...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A búvárkodás királyai

Vilmos herceg lett a brit búvárszövetség új elnöke, ami sokat elárul arról, mennyire elfogadott hobbi ez arrafelé. És persze az is látszik belőle, hogy roppant menő...

Félretéve a tréfát, el kell árulnom, Vilmos herceg nem az első tagja a királyi családnak, aki elvállalta a brit búvárszövetség, a BSAC elnöki tisztségét. Egyik elődje édesapja, Károly herceg volt, őt megelőzően pedig a kedves nagypapa, Fülöp herceg viselte a tisztséget. Igen, arrafelé a legmagasabb szinten is hódolnak a merülésnek. Vilmos öccse, Harry herceg még a katonai szolgálata idején is részt vett búvár továbbképzésben.

Vilmos első nyilatkozatában elmesélte, büszke arra, hogy a családtagjaihoz hasonlóan a BSAC búvárképzésében vett részt, és bízik abban, egyszer fia, György herceg is ugyanolyan örömét leli majd a víz alatti felfedezésében. Vilmos arról is beszélt, a merülés nem csak az élvezetről szól, a világ sok pontján merülve ráébredt arra, mekkora a felelősségünk a tenger élővilágának megóvásában. A BSAC új elnökeként szeretné apjához hasonlóan a környezetvédelem ügyének fontosságát hangsúlyozni. További személyes célja az, hogy a BSAC-val közösen dolgozva minél több fiatalt sikerüljön megnyerni a búvárkodásnak és sznorkelezésnek. 

Ennyit a herceg hivatalos kötelezettségeiről, és érdemes áttekinteni, kik is merültek a királyok, hercegek, állami vezetők közül. Károly herceg például, akit általában kissé sótlannak látnak, nem csak pilótaképzettséggel rendelkezik, de volt pár izgalmas merülése is. Például az Antarktiszon is búvárkodott, de a víz alatt nézte meg a híres Mary Rose roncsot is.

Vilmos és Harry nagynénje, András herceg exfelesége, Sarah Ferguson egyenesen Jean-Michel Cousteau társaságában merült a Bahamákon.

Ha más királyi házakban nézünk szét, talán sokaknak meglepő lehet, hogy például az iráni forradalommal megbuktatott sah felesége, Farah Pahlavi is búvárkodott még a hetvenes években. Nyilván ez illett az uralkodói pár imázsához, ami jóval lazább volt, mint ami az őket követő fundamentalista állam idején elképzelhető lett volna.

A Monacóban jelenleg uralkodó Albert herceg mindig is nagy támogatója volt a víz alatti felfedezéseknek, és a maga részéről szívesen csatlakozott is időnként a búvárokhoz.

A Fülöp-szigetek elnöke volt 2001 és 2010 között Gloria Arroyo, akiről szintén jelentek meg búváros fotók. Az elnökasszony elsősorban országának vízfelszín alatti értékeit szerette volna népszerűsíteni, és persze fel akarta hívni a figyelmet a fontosságukra.

Harold Holt Ausztrália miniszterelnöke volt a hatvanas években, és kifejezetten szerette a búvárkodás, mégis a tengeren tűnt el 1967 decemberében, és soha nem került elő.

Egy szó mint száz, a búvárkodás igencsak demokratikus hobbi, ahogy már többször utaltam rá. Itt még a hercegek is csak egy palacknyi levegő erejéig henceghetnek... (A szóviccért elnézést, de nem tudtam kihagyni...)

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

2018.01.17.
2018.01.15.

Google hirdetés


Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

divecenter.hu

Hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog