Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Esti vers

Egy ógörög vers a tengerről, az óceánok világnapjának előestéjén. És persze nem nehéz a víz erejének emlegetése kapcsán a mostani árvízre gondolni- tisztelet a gátakon dolgozóknak!

ANTIPATROSZ
Bárhol tenger...


Bárhol tenger a tenger. Mért vádolni a Hellész-
      pontoszt, Oxeiait s vészteli Küklaszokat?
Rágalom ez csak; mindezeket kikerülve, különben
      hogy veszhettem el én lokriszi öblök előtt?
Partravivő szelekért könyörögj, mert tenger a tenger:
      fekve e sírban, jól tudja Arisztagorasz.

Búvár és roncs

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Adriai élmények

Ez a szezon is kellemesen indul, pedig az időjárás nem igazán kényeztet el. Napon belül váltja egymást eső és napsütés Szerencsére mindenhol közvetlenül a vízparton, a bázisszálláson volt a szobánk, tehát csak lesétáltam egy palackért, összeszereltem és beugrottam merülni. A víz Razanjban 19 fokos volt, Karlobagban és Pagon csak 17, de azért van vastag neoprén ruhám hogy ez ne okozzon gondot: közel egy órákat voltam a víz alatt.

És persze nem unatkoztam. Délen egy merülésen hét tengeri nyulat, borosüvegben lakó halacskát láttam, északra pedig amforákat, rákokat, morgóhalat, csikóhalat, csigákat- párat sikerült fotózni is belőlük.

Ízelítőként jöjjön pár kép.adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

adria fotó

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Szavazunk a legszebb búvárfotókra

Április végén zárult le a nevezés a Subsurface 2013 versenyre. Igyekeztünk sok helyen népszerűsíteni a megmérettetést, de alapvetően sokminden nagyon új volt számunkra is. Nem tudthattuk, mennyire mozgatja meg a külföldieket egy magyarok által meghirdetett búvárfotós verseny, aztán a képküldés lezárultakor kiderült, hogy eléggé. Összesen 106-an neveztek 30 országból, 204 képet küldve.

Mivel a mezőny igen erős is, nem lesz könnyű dolga a zsűrinek- és a közönségnek se, mert nálunk ők is szavazhatnak, egy időben a nemzetközi zsűrivel. Tíz helyezést lehet kiosztani a kedvencek közt, de azért előzetesen kicsit szűkítettük a közönségszavazásra kerülő képek körét, így 146 fotóból lehet választani. Ez sem kevés, ráadásul a közönségszavazáson nincsenek kategóriák.

Szavazni csak az oldal regisztrált tagjai tudnak, de aki csak szép víz alatti fotókat szeretne látni a világ minden tájáról, annak is érdemes megnéznie a galériát. Apró rákoktól a cetcápáig, halrajoktól a bálnákig mindenféle témát megörökítettek nevezőink, és annak köszönhetően, hogy a világ minden tájáról jöttek fotók, meglehetősen változatos is lett a mezőny. Gyertek és nézzétek meg, mivel rukkoltak elő a búvárfotósok!

0 Tovább

Az én házam az én váram

A remeterák szerencsés helyzetben van, mert lakhatásának megoldásához nem kell hitelt igényelnie. Egyszerűen csak keres egy megfelelőnek látszó csigahéjat, "beköltözik", és házát magával hurcolva biztonságban tudhatja lágy testrészeit.

Mivel a csigaházon megtelepednek a növények, ha a remeterák nem mozog, nem is könnyű kiszúrni az állatot, mert egy egyszerű kavicsnak látszik a háza. De ha a part közelében, sekély vízben búvármaszkkal a víz alá nézünk akár már Horvátországban, Görögországban is, gyakran tűnnek fel "mászkáló kövek". Ha sikerül nagyjából velük egy szintre lemerülni, akkor pedig láthatóvá válik a remeterák két kikandikáló szeme. Ha türelmesek vagyunk, a ház védelmébe bújó rák végül megszokja a jelenlétünket, és szépen tovább araszol, miközben ennivaló után kutat. Megfogni illetlenség, egyszerűen csak figyeljük közelről ezt a különleges kis állatot, aki sajátos stratégiát alkalmazva "páncélt ölt" a rá veszélyes ragadozók ellen.

Fényképezésnél is a türelem a kulcsa a jó fotónak, ki kell várni, amíg eléggé kibújik a rák a házból. Általában nem kell mélyre menni a kedvükért, tehát időnk és levegőnk bőven lesz a várakozásra: ez a fotó is alig pár méteres mélységben készült Krétán.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Murénaközelben

A muréna egyike a félreértett tengeri élőlényeknek. Noha jellemzően veszélytelen, kissé riasztó külseje miatt nem tud népszerű. Kétségtelen, az Alien-filmek szörnyét idézi az, hogy van egy második, belső állkapcsa is, ami az elkapott prédát szintén megragadja és így az áldozatnak nincs esélye menekülésre.

A Vörös-tengeren ráadásul gyakran találkozni akár másfél méteres, tátogó murénákkal, amelyek veszélyesnek látszanak. Természetesen a tisztes távolságot tőlük is illik megtartani, de az igazi kockázatot az vállalja, aki a búvárokhoz hozzászokó murénákat eteti. Meg is lehet akár simogatni ezt a ragadozót, látni is rengeteg ilyen videót, az etetésnél viszont az a baj, hogy a murénának a szaglása jó, a látása viszont nem az, és volt már, hogy összekeverte a búvár ujját a neki szánt falatokkal. A végeredmény sejthető- ilyen felvételt is töltöttek már fel a YouTube-ra, de ezt nem linkelem be.

A magam részéről megmaradok az eddigi ember-muréna viszonynál, megnézem az állatot, kicsit közelebb lopakodva meg is próbálom lefotózni, és ennyi pont elég. A lenti kép tavaly nyáron készült a Vörös-tenger északi részén, és valószínűleg érzékelhető hogy én is, merülőtársam is kellő óvatossággal merészkedtünk közel.

Búvár és muréna

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

2 Tovább

Magyar-nemzetközi búvárfotós verseny

Oké, ez a történet jórészt a mi saját mindennapi életünkben számít nagy dolognak, de azért a sztori végkifejlete reményeink szerint már nem rólunk fog szólni. Ám mielőtt a versenyről szólnék, néhány szóban szeretnék kitérni arra, honnan indult ez a dolog. Amikor elkezdtük a divecenter.hu-t, alig volt magyar nyelvű oldal a búvárkodásról. Ma már valamivel több információforrás van, de arra büszkék vagyunk, hogy az évek alatt elég sok szolgáltatást sikerült elsőként megvalósítani.

Persze ami igazi közösséget tudott kovácsolni, az egyrészt a fórum, másrészt pedig a havi fotósverseny volt. Utóbbi később videós versennyel is kiegészült, majd pár napos adriai és egész hetes vörös-tengeri fotós túrákat is szerveztünk, amelyek nagyon jól sültek el, és a kis hazai búvárfotós közösség számára biztosítottak elsősorban versenyzési, megmérettetési lehetőséget, és nagyon sokat lehetett fejlődni, tanulni ebben a közegben.

Volt viszont egy pont, amikor úgy éreztük, kellene egy olyan nagyobb versenyt szervezni, amire külföldieket is jobban meg tudunk invitálni, komoly díjakat tudunk a győzteseknek adni, és nemzetközi zsűri dönt a képekről. Amikor szervezni kezdtük, még nem voltunk biztosak semmiben. Most, amikor a két nyelvű versenyhonlap él, és ott van a rangos zsűri névsor (Selmeczi Dániel Magyarországról, Danijel Frka Horvátországból és Steven Kovacs Kanadából) illetve a komoly felajánlások (búvárutak, búvárcsomagok Hondurasba, Egyiptomba, Indonéziába, a Kanári-szigetekre, Thaiföldre, Malajziába, Horvátországba), elmondhatjuk, valósággá váltak a tervek. Bizakodtunk benne, hogy eljutunk idáig, de kicsit minket is meglepett az, hogy mennyi régi és új ismerős állt a verseny mellé.

Most pedig már várjuk a versenyfotókat, itthonról és külföldről. Természetesen annyiban kedvezünk honfitársainknak, hogy van egy teljesen magyar oldala a versenynek a szabályokkal és tudnivalókkal, de az értékelésnél nem a nemzetiség fog számítani- és hiszünk benne, hogy nem is ezt várja tőlünk senki. A lényeg az, hogy április végéig várjuk a képeket a Subsurface 2013-ra, ráadásul a nemzetközi víz alatti fotós versenyekre nem feltétlenül jellemző módon, nálunk ingyenes a részvétel.

Szóval úgy érezzük, mi már eddig is sokat dolgoztunk azon, hogy rangos versenyt hozzunk tető alá, de a színvonalért nem mi felelünk, hanem a nevező fotósok. Abban bízunk, hogy szép számban küldenek képeket itthonról is. A mi búvárfotósainkban mindig meg lehet bízni, mert sokan letették már a névjegyüket nemzetközi szinten, ám ezúttal "hazai pályán" nézhetnek szembe a külföldi konkurensekkel. Nincs mese, izgalmas versenyre számítunk!

A Subsurface 2013 Éves fotós verseny honlapja

0 Tovább

Búvárfotós bajnokok

Tegnap osztották ki a Xii. Búvárfotós és Búvárvideós Országos Bajnokság díjait. Jelen voltam a díjátadón, és gratulálhattam a legjobban szereplő alkotóknak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a díjazottak jelentős része személyes ismerősöm, néhányukat pedig barátomnak mondhatom. Szóval a sikereiket ezért kicsit más szemmel látom, mint azok az újságírók, aki itt-ott-amott hírt adtak az eredményekről.

Jó látni azt, ahogy 5-6 éve még szárnyaikat próbálgató fotósok ma már az ország legjobbjai közé verekedték be magukat. Jó dolog velük együtt örülni a sikereiknek. Öröm látni azt, amikor a közönség tapsa felharsan egy jól sikerült kisfilm után, amit az alkotó szinte egyedül készített, mert ő volt az operatőr, a forgatókönyvíró, a vágó, és természetesen az egészet saját maga finanszírozta az utazástól a kameráig. Ez az igazi örömfilmezés, ami nem arról szól, hogy mennyi lehet vele keresni, hanem arról, mennyit lehet adni - a nézőknek. És természetesen a fotósokra is igaz az, hogy elsősorban saját örömükről szól az alkotás.

Aki a szó legnemesebb értelmében vett amatőr művész, annak nagyon jól tud esni egy díj, egy elismerés. Az OB erről is szól, a pillanatról, amikor a legjobbak között említik az ember nevét, aki a hétköznapokban pont ugyanolyan átlagos munkát végez, mint bármelyikünk. De az üres órákban tervezget, a fotós vagy filmes felszerelését fejleszti, utazást szervez, aztán merül és alkot.

Szóval lelkesen tapsoltam barátaimnak, ismerőseimnek. Van, aki már sokadik díját nyeri, hiszen a fotósok összetett versenyét már ötödjére megnyerő Előd Lászlónak lassan bérelt helye van az OB-k díjkiosztóin. Ott vannak a gyengébb nem képviseletében szép képekkel kategóriát nyerők: Násfayné Marika és Némethné Mánfai Éva. A helyezettek között remek fotósok, mint Tökölyi Csaba, Németh Miklós, Horváth Viktor vagy Bálint Attila neve említhető. A videósoknál egy nagyon erős dokumentumfilm, a Cápák a keresőmben győzött, a kisfilmeknél Sásdi Zsolt, Németh István, Somogyi Gyula állt a dobogóra. Tudom, mi munkát tettek bele ezekbe a filmekbe, néha a folyamat elejétől meséltek arról, hogy dolgoztak, éppen milyen nehézségekkel szembesültek. Ilyenkor persze a díj birtokában mindenki azt gondolja: megérte. 

Nézőként, barátként én sem mondhatok mást: megérte, mert örömet okoz. Nem csak az alkotóknak, hanem nekünk is.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A búvárfotósok országos bajnoksága

Talán elsőre nehéz elhinni, hogy még a víz alatti fotósok is versenyeznek, de el kell áruljam: ez egy igen nagy múltra visszatekintő, komoly presztízzsel bíró verseny, az elsőt még 1972-ben(!) rendezték. Nem minden alkalommal van egyben filmes verseny, de ezúttal ilyet is meghirdettek.

Tudom, sokakban élhetnek fura elképzelések búvárfotósok versenyéről. Bizonyára van, aki azt gondolja, egyszerre merülnek alá valahol, azonos körülmények között fotózva keresi ki-ki a legjobb témát, és a legjobb képeket készítő nyer. Talán különösen hangzik, de tényleg van ilyen verseny.

Az országos bajnokság azonban más rendszerben zajlik. Jelenleg kétévente rendezik meg, a fotósok és a filmesek a korábbi években készült legjobb alkotásaikat nevezhetik különböző kategóriákban, a technikai különbségek miatt a kompaktosok számára is külön kategóriát írnak ki már egy ideje. Rangos, elismert megmérettetésnek számít a természetfotózás világában, és ebben az évben is jó versenyre lehet számítani.

A témában kevésbé jártasak számára ugyanis el kell áruljam, a magyar búvárfotózás már hosszú ideje rangot vívott ki magának a nagyvilágban. Erről egyszer szerintem majd írok bővebben, most annyi is elég, hogy igen hosszúra nyúlna a nemzetközi díjat elnyert búvárfotósok és -filmesek listája. Mindez főleg annak fényében meglepő, hogy közismert módon kis hazánk nem nagyon büszkélkedhet túl sok különleges merülőhellyel, pláne nem korallzátonyokkal és hasonlókkal.

Szerencsére amióta az utazás nem probléma, a világ minden tájáról hozzák a jobbnál jobb képeket és filmeket a kiváló magyar búvárfotósok. Aki valamiért nem hallott a versenyről, de szeretne bekapcsolódni, pár napig még lehet nevezni, aki pedig megismerkedne az utóbbi néhány verseny legjobb képeivel, szintén a Búvárfotós és Búvárfilmes OB hivatalos honlapján nézhet szét. Néhány hét múlva pedig majd arról tudok beszámolni, kik lettek a díjazottak ebben az évben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog