Erőszakos udvarló

A szőnyegcápák harcos párzását örökítették meg búvárok Ausztráliában.

A cápák között is vannak olyanok, ahol az "udvarlás" meglehetősen erőszakosan zajlik, a hímek egyenesen beleharapnak, rácsimpaszkodnak a nőstényre, akik szabadulni próbálnak, néha több, néha kevesebb sikerrel. Egy ilyen harcias párzási próbálkozást vettek fel búvárok a Gold Coast közelében.

A szőnyegcápa (vagyis nemzetközileg ismertebb nevén a wobbegong) jellemzően inkább rejtőzködik valahol, és egyáltalán nem könnyű lefotózni a környezetbe olvadni igyekvő, lapos állatot. Ezeket a cápákat a szájuk körül látható rojtszerű bőrlebenyek teszik annyira jellegzetessé, az aboriginal eredetű wobbegong nevet is erről kapta, ugyanis a szó bozontos szakállat jelent.

Kissé morcos külsejük ellenére nem számítanak az emberre veszélyes cápának, persze ragadozókról lévén szó, ha akarnak, tudnak harapni, amikor veszélyben érzik magukat, netán szerelemre vágynak...

0 Tovább

Így támad a cápa

Egy meglehetősen erős videón figyelhető meg, mit is lát a búvár, amikor nekiront egy cápa.

A 19 esztendős Brad Vale fejére volt rögzítve a mini sportkamera, így tényleg az ő szemszögéből láthatjuk az esetet. Persze az is látszik jól, a fiatal búvár szigonnyal halászott, és az már közismert tény, aki ezt a hobbit űzi, mindig nagyobb veszélyben van- a kilőtt, vérző halak vonzzák a felajzott cápákat. A cápatámadást elszenvedő búvárok többsége a vadászok közé tartozik. Hiába van nála szigonypuska, a ragadozó olyan gyors, hogy felemelni sincs esélye.

cápa

A nagyjából másfél méteres szirti cápa meglehetősen agresszíven megy a búvár fele, bele is kap, de mint kiderült a beszámolóból, csak a neoprénruhát szaggatta meg kicsit, sérülés nem történt.

Ettől még aligha lehetett kellemes megélni azt a pillanatot, amikor a cápa kitátott szájjal, sok éles fogával villámgyorsan közeledik... Képzelhetjük, milyen, amikor nem egy ilyen viszonylag kistestű cápa támad, hanem egy nagy fehér vagy egy tigriscápa.

0 Tovább

Az egyiptomi cápatámadás margójára

Lehet, egyszerűen csak emberi felelőtlenség van a baleset mögött. 

cápa egyiptom

A napokban röppent fel a hír, hogy egy tengerben úszó diákot harapott meg egy cápa, és a sérülés olyan komoly volt, hogy a fiatalember egyik lábát amputálni kellett. Kiderült, képek is készültek a támadó állatról, ami feltehetően egy makócápa volt.

Az első hírek arról szóltak, nem egy népszerű strandon történt a baleset, hanem a parttól hat kilométerre. Később aztán ezt úgy pontosították, hogy a nyaralóhelytől voltak csak hat kilométerre, a part csak 150 méterre volt- ez érthető is, miért úszkálna valaki a tenger közepén.

Felkerült egy videó is az internetre, ezen egy csónak közelében úszkáló cápa látható. Nos, én már láttam cápát a Vörös-tengeren, de hogy csak úgy, saját kedvükre nem úszkálnak egy hajó körül, az szerintem szinte biztos. Sokkal valószínűbb, hogy csalival vonzották oda a csónakhoz, a látványosság kedvéért- a felvételen még a horgászbotok is láthatóak. (Meg persze az is egyértelmű, hogy nem hat kilométerre vannak a parttól, ide akárki kiúszhatott, aki nem tudta, milyen veszély leselkedik rá a vízben.)

Akár az is előfordulhatott, hogy a fiú vagy éppen erről a hajóról ment a vízbe, egy menő cápás videó kedvéért, vagy egyszerűen csak pechje volt, mert a közelben ment úszni, nem tudván, hogy becsalizott, ideges cápa van tőle karnyújtásnyira. Persze a vizsgálat után többet tudunk majd, de bizonyos források máris arra utalnak, hogy tényleg ez történt, ugyanazon a területen történt a cápacsalogatás mint ahol úszni ment az áldozat.

Meg kell jegyezni, hogy az etetétes cápacsalogatás Egyiptomban tilos (ahogy látható, okkal), de páran a plusz bevétel kedvéért továbbra is illegálisan csinálnak ilyet. Nagyon szomorú lenne, ha kiderülne, egyszerű butaság, emberi felelőtlenség okozott volna ilyen súlyos balesetet- ám ennek sokkal nagyobb a valószínűsége, mint hogy egy ragadozó kifejezetten emberekre akart volna támadni.

0 Tovább

Egy cápaimádó nagy kalandja

A 22 esztendős, csinos Madison Stewart, becenevén Shark Girl ismert arca a cápák védelméért küzdő mozgalomnak. Ez már csak ilyen világ, megfelelő emberekkel még a környezetvédelem is jobban eladható.

cápa

cápa

Ám Madison legalább nem csak beszél a cápákról, valóban szereti őket, sokat merül velük. És amikor eljuthatott a Bahamákra, ami jelenleg a cápás búvárkodás fellegvára, lelkesen úszott még a hatalmas tigriscápákkal is. Az erről készült pedig bejárják a világot- meglehet, a cápákra nem fog mindenki felfigyelni, Madisonra viszont biztosan...

cápa

cápa

cápa

cápa

cápa

cápa

cápa

cápa

0 Tovább

Simogatásra vágyó cápa

Azért kiismerhetetlenek ezek az állatok: ez a citromcápa szemmel láthatóan nem azért vágyik a búvár közelségére, mert fenékbe akarja harapni, hanem inkább egy kis dédelgetést szeretne.

cápa

Persze ilyenkor mindig eszembe jut, ki volt az első, aki kipróbálta, lehet-e úgy játszani egy cápával mint egy kiscicával? Olvasmányaimból úgy tudom, hogy a legelső szemtől szemben cápa találkozások idején még nagyon tartottak ezektől a ragadozóktól. Hans Hass még a múlt században, az 1939-es curacaói expedíció során merült velük, és akkor jött rá, sokkal rosszabb a híre ezeknek az állatoknak, mint az indokolt lenne.

cápa

Azért még elég sokáig ketreccel merültek cápák közelében. Mára már sokkal kevesebb ponton, leginkább a nagy fehér cápákkal búvárkodók vannak ketrec védelmében, de pár helyen már ők sem. Sőt, kifejezetten divatosak lettek a cápás merülések, komoly üzletág épült erre. És aztán eljutottunk oda, hogy már szeretgetik is a cápákat- ezt viszont meghagyom azoknak, akik rengeteget merülnek velük és jól ismerik őket. Mint ahogy megtartom az illő távolságot a vadasparkban az őzzel, sőt, idegen helyen a kutyával is, nem érzem úgy, hogy cápát kellene simogatnom. De azért az ilyen videók jók arra, hogy meggyőzzenek minket arról, nem feltétlenül szörnyetegek ezek az állatok.

0 Tovább

Beront egy cápa

Azért szerencsés dolog ám, hogy erős anyagból készülnek a cápás merülések során felhasznált ketrecek, mint ez a felvétel bizonyítja.

A turisták a Dél-Afrikában, Gansbaai közelében szokványos programnak számító nagy fehér cápás kalandban vettek részt, amikor az egyik állat egy árnyalattal nagyobb tempóban rontott neki a ketrecnek. A sikoltozás teljesen érthető, szerintem sok más ember ijedt volna meg legalább egy kicsikét...

cápa

Persze ahogy írtam fentebb, jó erősek ezek a ketrecek, azokat maximum rémfilmekben tudják széttépni a szörnycápák. Mondjuk ezzel együtt is emlékezetesebb lehetett ez a pár másodperc, mint egy másfél órás mozifilm.

0 Tovább

Bikacápák között

Gyakorlatilag ebben a videóban nincs más, csak pár, az óceánban úszkáló és csemegéző cápa. Azt azért nem mondhatnám, hogy búvárszemmel nézve unalmas lenne...

A bikacápákat az emberre potenciálisan veszélyesebb cápafélék közé sorolják. A 2-3 méteresre megnövő ragadozók többször okoztak már súlyos sérülést, búvárokkal szemben viszont ezek sem agresszívak. 

cápa

Erős testfelépítésük kifejezetten tekintélyt parancsoló. Gyorsak, a nagy kékben lebegve bármilyen irányból lehetne számítani rájuk. Mivel a videón egyértelműen látható, hogy csalival vonzották őket, az is nyilvánvaló, maguktól nem úszkálnának így a búvárok közelében. 

cápa

Harapás közben az is közelről látszik, milyen látványos fogsorral büszkélkedhetnek a bikacápák- de is csak így, etetés közben érdekes, egyébként inkább félelmetes lenne.

cápa

No meg az is, hogy az ember nagyobb fenyegetést jelent rájuk, mint fordítva: az egyik ragadozó egy zsinórt hóz maga után, ami nyilván horgászat közben szakadhatott be. 

cápa

Szóval ki veszélyes kire? Hát, manapság sokkal-sokkal több cápát fognak ki, mint ahány embert megharapnak ezek a ragadozók. Azaz addig nézzük őket, amíg még lehet, mert sok helyről lassacskán kiirtják őket...

0 Tovább

Búvárt nem bánt a cápa

A közelmúltban jelent meg egy statisztika arról, hogy a nem provokált cápatámadások száma tavaly volt a legmagasabb másfél évtizede- ám búvár nem volt a sérültek közt.

cápa

Először is le kell szögezni, az egész világot és az egész évet tekintve 98 ki nem provokált támadásról beszélünk (tehát nem a cápák zaklatása közben történik, a pár napja megosztott akváriumi balesetet is a provokált esetek közé sorolják), aminek csak egy része volt halálos. Hat ember vesztette életét ezekben a balesetekben, sok példát lehetne említeni, minek esnek áldozatul többen. Tehát nem arról van szó eleve, hogy rengeteg embert veszélyeztetnek a cápák.

A statisztikákból kiderült, hogy szörfösök, úszók vannak elsősorban veszélyben, a víz alá merülők közül pedig szinte csak azok akik cápákat véres haldarabokkal csalogatnak, netán halakat szigonyoznak vagy máshogy gyűjtenek be élőlényeket. Akik azért búvárkodnak légzőkészülékkel, hogy gyönyörködjenek az élővilágban vagy fotózzanak, azok még nagytestű cápák közelében sincsenek veszélyben.

Tudom, elsőre különösnek tűnhet, hogy azok vannak nagyobb biztonságban, akik egyenesen lemerülnek a cápák közegébe, és akár egy órát töltenek a tenger mélyén, ám a jelek szerint nekik nem nagyon eshet bajuk. Egyszerűen a viszonylag hangosan buborékokat eregető búvárok, akik a cápák szemébe tudnak nézni, nem potenciális áldozatok, szemben például egy a deszkáján hasaló, kezével és lábával evező szörfössel.

cápa

Szóval aki szereti a tengert, de fél a cápáktól, akkor jár a legjobban, ha a lehető legközelebb megy hozzájuk és búvárkodik. Aztán élőben, testközelből látva őket kiderül, hogy nagyon is különleges és szép állatok. Persze az emberben termelődik egy kis adrenalin, hiszen mégiscsak egy legendás ragadozóról van szó, és emiatt van neki egy kalandfaktora.

Mindenesetre tény, sokkal jobb így megismerkedni a cápákkal, mint ha ijesztgetős, komolytalan rémfilmekből akarna valaki "tanulni" róluk. Durva belegondolni, hogy egy-egy agyatlan cápás horrorban rövidke idő alatt annyi embert tépnek szét a ragadozók, mint a valóságban 3-4 év alatt. Kár, hogy a tényekre mindig kevesebben kíváncsiak, mint a kitalált sztorikra...

1 Tovább

Egy cápa is lehet harapós

Még 2012-ben Dél-Afrikában történt, hogy egy búvár veszélyesen közel merészkedett egy akváriumban a szülés előtt álló cápához, aki rosszul reagált. 

cápa baleset

Ezek a nagytestű dajkacápák a természetben veszélyeztetettnek számítanak, Ausztráliában nagy számban fogták őket annak idején. Emberre viszont soha nem támadnak normál esetben. Egyrészt ezért tartják őket akváriumokban, másrészt viszonylag jól tűrik ezt a fajta bezártságot.

Ezúttal a búvár segíteni kívánt egy nőstény példánynak, mielőtt az világra hozza kicsinyét. Ám a cápa gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra bevadult, elkapta a búvár karját és másodperceken át úgy rángatta, mintha csak egy rongybaba lenne. (A videó vége meglehetősen véres, erős idegzetűeknek ajánlott megnézni.)

A felszínre vergődő búvár sebeit megpróbálták gyorsan ellátni, ám az jól látható, hogy rendesen megharapta őt a cápa, ömlik a vér is. Szerencsére túlélte az esetet, ám a tanulság egyértelmű: még egy veszélytelennek mondott állat közelében is megvan a kockázat, ha valami balul sül el.

És ez nem csak cápára igaz, még egy felidegesített cica is képes rendesen megkarmolni valakit. Csak persze egy három méteres ragadozó harapása kissé fájdalmasabb...

0 Tovább

Cápák a roncs felett

A Bahamákon értenek hozzá, milyen díszlet kell egy menő cápás merüléshez: egy elsüllyedt hajó fedélzetén mutatja be tudományát a cápaszelidítő.

cápa roncs

A Karib-tengeren belül vegyes az egyes országok hozzáállása a cápás merültetéshez. Van, ahol lehet etetni, csalival vonzani őket, máshol ezt nem engedik, és akadnak helyek, ahol tervezik az engedélyezését- nem kis mértékben azért, mert a Bahamákon rettentő jó pénzt keresnek vele.

Mivel nem csak a cápákat szeretik a búvárok, de a roncsoknak is megvan a vonzereje, a rivális karib-tengeri szigetek jelentős részén direkt süllyesztenek el hajókat a kedvükért. A Bahamák vizeiben is van ilyen. És így aztán van lehetőség arra, hogy ne unalmas homokos részen pózoljanak a cápák a turisták előtt, hanem a víz alatt nyugvó roncs alkatrészeit kerülgetve úszkáljanak. A fotósok és videósok bizonyára örülnek a mozgalmasabb helyszínnek!

A profi helyi búvárok ilyenkor még a cápák szelidítését is bemutatják: az orruk masszírozásával a ragadozók hihetetlenül nyugodttá, mozdulatlanná tehetők. Már ha sikerül- a jelek szerint azért néha elvesztik a türelmüket a cápák. Személyes véleményem szerint enélkül is izgalmas lehet az élmény.

Ha pedig nem jönnek a cápák, akkor meg ott van a roncs, amiben szét lehet nézni. Feltéve, ha nem tart attól a búvár, hogy valamelyik sötét zugból mégiscsak elő nem vágtat egy fürge ragadozó...

cápa roncs

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (227),cápa (146),video (133),mutazás (132),búvár (126),sztori (92),fotó (67),baleset (66),alapok (56),környezetvédelem (53),híresség (52),felfedezés (49),film (43),élmény (42),adria (41),egyiptom (36),utazás (35),barlang (34),szabadtüdős (33),retró (27),felszerelés (27),egzotikus (26),delfin (26),régész (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),üzlet (12),bánya (12),kutatás (12),Cápa (12),mélytenger (11),fóka (10),polip (10),doku (9),támadás (9),manta (9),ausztrália (9),kincs (9),medence (8),szobor (7),szafari2014 (7),tengeralattjáró (7),sport (7),szemét (7),ciprus (6),Bali (6),rekord (6),szafari18 (6),humor (6),rák (6),verseny (6),tél (6),málta (6),cousteau (6),ausztria (5),csikóhal (5),rája (5),florida (5),ázsia (5),tudomány (5),szafari2016 (4),hidegvíz (4),mexikó (4),tintahal (4),olaszország (4),múzeum (4),repülő (4),Egyiptom (3),bali (3),skandinávia (3),karácsony (3),jordánia (3),víz alatti (3),találkozás (3),orosz (3),görög (2),krokodil (2),spanyolország (2),éjszaka (2),könyezetvédelem (2),európa (2),magyarország (2), (2),medúza (2),hal (2),muréna (2),csiga (2),bomba (1),balti (1),celeb (1),Florida (1),repülőgép (1),horvátország (1),hollandia (1),írország (1),egyesült királyság (1),korall (1),izland (1),románia (1),könyv (1),bulgária (1),dubaj (1),feketetenger (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),tenger (1),uk (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog