A bikacápa harapása

Több, mint tízezer merülés után került veszélyes helyzetbe egy búvár Ausztráliában.

cápa

Camila de Wit egy furcsa hangot hallott a víz alatt, és amikor megfordult, azt látta, férje teste körül vörössé válik a víz- a saját vére színezte azt el. A mindezért felelős bikacápa pedig pillanatok alatt tovatűnt, és többé nem is látták a búvárok.

Az 55 esztendős Craig de Wit nagyon rutinos búvár, Pápua Új-Guinea vizein üzemeltet búvár szafarihajót. Látott már egy s mást a víz alatt, de ezúttal úgy érezte eljött a vég: elmondása szerint a megtermett, négy méteres cápa támadása végzetesnek tűnt. A ragadozó felsőtestének felére ráharapott, és súlyosan megsebesítette.

Szerencsére csak 15 méteres mélységben voltak, így vele merülő felesége az első ijedtség után a felszínre tudta segíteni. Közben persze folyamatosan azt nézték, a cápa nem tér-e vissza, ám az többé nem bukkant fel. 

A hajón amivel tengerre szálltak, barátaik is ott voltak: közösen szerették volna megnézni, hogy festenek a korallzátonyok a tavalyi fehéredés után, ami sokat elpusztított. Szerencsére az egyik búvártárs civilben orvos volt, aki gyorsan ellátta a sebeket. De az nyilvánvaló volt, minél előbb orvoshoz kell vinni a sérült búvárt, csak éppen ez nem volt olyan egyszerű.

Először három órás hajóút várt rájuk a Murray Islandig, mert túlságosan hullámos volt a tenger a légimentéshez. A szigetről helikpterrel vitték tovább, majd végül Cairns városában kezdődhetett meg a kezelés. Több műtétre került sor, de lesz még belőle több is: Craig de Wit karján, gyomrán, mellkasán is súlyos sérüléseket szenvedett el.

A búvár rettentően szerencsésnek érzi magát, amiért megúszta a balesetet. A cápára nem haragszik, hiszen ő merészkedett a ragadozó területére: az ráharapott, de mivel nem emberevő, ezért tovább is állt. A mázli az volt, hogy nem vérzett el. A bikacápa viszonylag veszélyes cápafajnak számít, többször okozott már súlyos balesetet a támadásuk. Pár helyen rendszeresen búvárkodnak bikacápákkal, ilyen helyzetben nem nagyon fordul elő harapás.

cápa

Craig teljes felépülése várhatóan egy évig tart majd, ám abban reménykedik, jóval korábban visszatérhet majd a tengerre. A merüléstől ugyanis egy ilyen cápatámadás nem tartja vissza- talán úgy van vele, tízezer merülésbe belefér egy ilyen baleset.

0 Tovább

Cápák gyűrűjében

Egyiptom azért még mindig tartogat izgalmat a búvárok számára.

cápa

Sok évnyi egyiptomi túrázás után tudom, hogy a Vörös-tengeren lehet részünk nagy találkozásokban. Persze, elég sok merülésem volt ahhoz, hogy esélyt adjak ilyesmire, de ismerek nem egy embert, akinek egyetlen túrán is sikerült delfinnel, teknőssel, cápával találkozni. Mostanában talán még többet is lehet látni, amióta a kevesebb turista miatt regenerálódott az élővilág.

cápa

A legizgalmasabbak persze a cápás merülések. Főleg az óceáni fehérfoltú cápák felbukkanása dobja meg a pulzust, mert ezek a gyakran sekély vízben megjelenő ragadozók egészen közel úsznak a búvárokhoz, kíváncsian köröznek a víz alatti látogatók körül. Ez egy darabig érdekes, de egy idő után kissé stresszes lehet ez ember.

Ezt azért tudom, mert nekem is volt hasonló kalandban részem. Máig emlékszem rá, barátaimmal sűrűn emlegetjük az élményt. 

0 Tovább

Így (ne) dédelgess cápát

Egy ausztrál búvár kiváló kapcsolatba került egy ragadozóval.

cápa

Új-Dél-Wales Nobbys Beach nevű partszakaszán szokott merülgetni Rick Anderson. Már jól ismeri a helyet és annak lakóit- s azok között vannak olyan állatok, akik őt fogadják nagy örömmel. Egy hat láb hosszú nőstény Port Jackson cápa rendszeresen úszik oda hozzá egy kis simogatásért, Anderson már könnyen felismeri jellegzetességeiről.

cápa

Állítólag hét éve találkozott először a cápával, aki már eleinte is jól tűrte a búvár közelségét, aztán kifejezetten kereste a társaságát egy idő után. Anderson azt mondja, nem eteti az állatot, az egyszerűen csak jön és érdeklődik. Azok a búvárok, akik először látják, megdöbbennek a barátságos cápán, és a sok éve búvárkodó Anderson reméli, az ilyen találkozások sokakat győznek meg arról, hogy a cápák nem vérszomjas fenevadak.

cápa

Az egy másik kérdés búvárszemmel nézve, hogy a kezdőknek azt tanítják, a víz alatt semmihez ne érjenek hozzá. Én ehhez tartom magam mindmáig, nem fogdosok, nem simogatok víz alatti élőlényeket. És a rutinos búvárok példája ragadós lehet, ami nem jó. Szóval ilyenkor mindig érdemes elmondani: az, hogy valaki ilyesmit csinál, egyedi dolog, de azért senki ne csinálja utána. Ha közel jön egy állat, örüljünk neki, fotózzuk le, és hagyjuk békén. Így nem lesz baja se neki, se nekünk...

cápa

cápa

0 Tovább

Elnökválasztó cápák

A kampány miatt felhajtást használják ki a cápák reflektorfényébe állítására.

Bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy mostanában a poén meg a felhajtás kedvéért állatokkal "jósoltattak" meg eredményeket. Az egyik focivébé sztárja lett például Paul, a polip, aki meglepően jól találta el, melyik meccsen ki győz.

cápa

Nos, az amerikai elnökválasztás sem maradhatott ki a játékból. Egy floridai egyetem, a Nova Southeastern University versenyében két veszélyeztett makócápa vesz részt: a villámgyors és sokat vándorló ragadozókra jeladókat rögzítettek, és az a jelölt győz, akinek a cápája nagyobb távot jár be november 1-ig. Természetesen egy nőstényt és egy hímet szereltek fel jeladóval, előbbi "versenyez" Hillary Clinton színeiben, utóbbi pedig Donald Trumpot képviseli a tengerben.

Egyelőre Trump cápája vezet, mert már 438 mérföldnyi távot úszott le, míg Clintoné csak 324- és akkor az új email-botránynak még híre sem ment! Az ilyen jelekben hívők számára talán érdekes lehet, hogy a hím cápa keletre kalandozott, míg a másik inkább délre.

cápa

A Halmos College if Natural Sciences & Oceanography professzora, Mahmood Shivji szerint persze szó nincs arról, hogy a cápák konzervatív ragadozók lennének, ők csak azt csinálják, mint mindig: járják a tengert. És persze szó nincs arról, hogy a kutatók bele akarnnáak szólni az elnökválasztási versenybe. A cél az, hogy a makócápákra is irányuljon egy kis figyelem, mert mostanában ezeknak az állatoknak a helyzete sem túl rózsás. A kutatók szeretnék, ha több figyelmet kapna az a tudományos munka, amit végeznek. 

Összesen 52 makócápát szereltek fel jeladókkal. A cél az, hogy többet megtudjanak a jellemző vándorlási útvonalakról- ha ezt elérik, többet tehetnek a célzott védemükért is. A makócápa meglehetősen egyedi ragadozó, egyrészt amiatt, mert roppant gyorsak, akár 100 kilométeres sebességgel is tudnak úszni. Jellemzően hűvös vízben érzik jól magukat, és elsősorban nyílt tengeren élnek.

Az eddig nyomon követett cápák hatalmas távokat tettek meg. Egy 2013-ban megjelölt állat 405 napon át szolgáltatott adatokat: Maryland partjaitól az Atlanti-óceán közepéig úszott, majd visszafordult Dél-Amerikába, míg utána visszatért az Egyesült Államok északkeleti csücskébe. 11,498 mérföldet tett meg ezen idő alatt.

Ám hiába gyors és veszélyes ragadozók, halászhálóban ők is csak vergődnek. A makócápákat is gyakran ejtik el a cápauszonyra menő halászok, amiket aztán Kínában adnak el. A IUCN listáján a röviduszonyú makó már a veszélyeztetett fajok közé tartozik, ami jelzi, mekkora a baj. És sajnos nem csak ez a cápa van ilyen helyzetben, hiszen a világon évente százmillió cápát fognak ki és ölnek meg.

Remélhetően ez a játékos verseny azért kimarad az igazi politikai csatározásokból, mert azon a területen kíméletlenebb ragadozók vannak, mint a tengerben. A kutatók még jópofa jelmondatot is fabrikáltak a cápáiknak: a Clintont képviselőé az lett, hogy Swimming Stronger Together míg a Trumpért úszó cápáé a frappáns Mako America Great Again...

0 Tovább

Búvárok szorult helyzetben

Újabb meghökkentő cápás videót osztottak meg.

cápa

Nemrég bejárta a világot a felvétel a csalira vetődő cápáról, aki sikeresen betuszkolta magát egy ketrecbe, ott pedig egy vélhetően magát egészen apróra összehúzó búvár figyelte őrjöngését, amint szabadulni próbál. Akkor is olvastam, hogy nem sokkal korábban nagyon hasonló eset történt, de most már látható az egész felvétel az esetről.

Ezúttal felülről nyomakodott be a ketrecbe egy túlságosan kíváncsi és meglehetősen megtermett nagy fehér cápa (becslésem szerint lehet vagy négy méteres). Nyilván ő is a csali miatt lett ennyire érdeklődő, és hát egy ilyen ragadozó nem nagyon félős, mert kevés dologtól kell tartania a tengerben. A búvárok kissé kiszolgáltatottabbak, gondolom icipicit megijedtek ott benn a ketrecben. Elvileg a rácsoknak kéne megvédenie őket, ezúttal viszont pont azok ejtették csapdába az embereket.

Úgy tudom, a helyzetet csak úgy lehetett megoldani, hogy a ketrecet cápástól felhúzták a felszínre, bár ez a felvételen már nem látszik jól. A búvároknak a vergődő állat mellett kellett kikecmeregni, majd a cápát is sikerült kiszabadítani. Baja ezúttal se lett senkinek az ijedtségen kívül. 

cápa

A nagy aggodalmakkal nem foglakozok, hogy környezetvédők szerint most mindenki a veszélyes cápákat fogja utálni, és majd hadjárat indul ellenük. Szerintem a sztorit elfelejtik majd, végülis nem folyt vér, és ilyenkor nincs akkora szenzációfaktora az esetnek. Egyszerűen csak a jelenség ijesztő, mert eddig a cápaketreces merültetés nem nagyon számított veszélyesnek.

Vagy esetleg csak arról volt szó, hogy nem volt minden egyes búvárnál kamera pár éve, és nem készültek felvételek a rendszeresen bekövetkező hasonló esetekről? Azért ha egy másfél tonnás ragadozó rendszeresen betolakodik a ketrecekbe, előbb-utóbb rossz vége lesz. Ha másért nem, akkor azért, mert egyszer egy idegesebb búvárral kerül össze, aki magát sodorja bajba. Szóval meglátjuk, hova fut ki ez a dolog, de gyanítom, nem ez volt az utolsó ilyen videó...

0 Tovább

Cápával úszkálók

Roppant okos turisták egy cápával pancsoltak Egyiptomban.

Barátaim pár napja jöttek haza a egy vörös-tengeri búvártúráról: meglehetősen sokszor láttak cápát. Mindez nem volt meglepő, hiszen kifejezetten nyílt tengeri zátonyokhoz mentek, ahol előfordul több faj is, például a pörölycápák, szirti cápák. No meg láttak óceáni fehérfoltú cápát is, aminek az a jellegzetessége, hogy a búvárokhoz igen közel jelenik meg, sekély vízben.

Most sem volt másként- na de a búvárok kezelni tudják ezt a szituációt, együtt maradnak, jobban szemmel tudják tartani maguk körül a vizet. Volt már rá példa, hogy ilyen cápa emberre támadt, észnél kell tehát lenni, viszont az eligazításokon el is mondják, hogy viselkedjenek a búvárok.

Nos, pár napja egy furcsa felvétel került fel az internetre, szintén Egyiptomból. Nem egy távol eső zátonyon úszkált a cápa a hajók között, hanem Sharm El Sheik előtt. És a turisták egy része lelkesen bement pancsolni velük, szinte kergették, mintha meg akarták volna fogni.

Alapszabály, hogy igyekezni kell azért távolságot tartani minden tengeri élőlénytől, még egy delfint sem illik tapizni. (Főleg azért, mert a delfin is ragadozó, egy kis távolságot illik tartani tőlük, nem tudhatjuk, valamiért nem idegesek-e, nem védelmeznék-e kicsinyeiket és így tovább...) A cápa esetében pedig főleg nem tűnik bölcs dolognak az, ha valaki kergetni akarja.

A helyi hatóságok ezért felhívták a figyelmet, hogy a cápák felbukkanásakor óvatosnak kell lenni. Azt is világosan leszögezték, ha a turisták nem is tudják, hogy kell viselkedni a ragadozók közelében, a túraszervezők felelősek azért, hogy mindenki biztonságban kijöjjön a vízből. 

A videón ugyanis egyértelműen beazonosítható az óceáni fehérfoltú cápa, ilyen fajba tartozó állat pedig már a Vörös-tengeren is sebesített meg embert. Nem kell, hogy "emberevő" legyen, pont elég, ha veszélyeztetve érzi magát és odakap. Szóval búvárként örülünk annak, hogy több dolgot látunk Egyiptomban, vannak delfinek, cápák és teknősök, de mindig észnél kell lennünk a tengerben.

Főleg igaz ez a csak úszkáló turistákra, nyaralókra, akik nem ismerik az állatokat, a viselkedésüket, és nem tudják hogy kell reagálni. A cápa, mint látható, most sem volt agreszív, nem bántott senkit, de kár kísérteni a szerencsénket- ha nem látszik biztonságosnak a helyzet, ki kell jönni a vízből.

0 Tovább

DiCaprio, a cápavédő

A tengeri ragadozókért kampányol a sztárszínész, de sokak szerint nehezebb lesz ebben a harcban eredményt elérni, mint Oscar-díjat nyerni.

cápa környezetvédelem

Ha Hollywoodról és a cápákról egy írásban ejtünk szót, általában csak rémfilmekről beszélünk. Mindenféle alaptalan, inkább meseszerű horrorokban törnek az ártatlan emberek életére a cápák, miközben a valóságban jóval kevesebb veszélyt jelentenek a fürdőzőkre. Nem állítom, hogy nem okoznak sose balesetet, de még sok más állatról elmondható az, hogy hébe-hóba sérülést okoznak, a kutyáktól a rénszarvasokig.

Azért a filmesek egy része igyekszik jó ügyek mellé állni, és a természetvédelem egyik fontos témája manapság a cápák illetve a ráják védelme. Sokmilliót fognak ki belőlük minden évben, ám a tengeri élővilág olyan fontos szereplőiről van szó, amelyek eltűnése súlyos károkat okoz. 

cápa környezetvédelem

Leonardo DiCaprio nem az egyetlen, aki a tengeri élőlényekért kampányol, ám ő kifejezetten sok energiát és pénzt fordít erre. Alapítványa együttműködik például Paul Allen alapítványával, illetve az Ocean 5 nevű szervezettel. Közösen indítottak akciót a cápák megmentéséért, és céljaikról maga a sztár beszélt.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry bevezetője után DiCaprio rámutatott, több olyan kihívás van az óceánok védelme terén, aminek terén lépni kell. Veszélyben a korallzátonyok, a tengerparton élő közösségek. Kifejezetten nagy probléma a cápák túlhalászata, ő pedig alapítványával, annak partnereivel együtt ez ellen kíván harcolni, hogy el lehessen kerülni a cápák kihalását.

Elsősorban azokon a területeken akarnak dolgozni, ahol manapság a legtöbb cápát fogják ki a halászok. Nem lesz könnyű dolguk, ám egy híres személyiségre nyilván jobban odafigyelnek. Reméljük, DiCaprio a természetvédelemben is olyan sikeres lesz, mint a filmvásznon.

1 Tovább

A focista és a cápa

Warren Sapp langusztakeresés közben került összetűzésbe egy kisebb cápával.

Az amerikaifoci világában járatlanok számára nem sokat mond Warren Sapp neve, pedig az 1972-ben született, Super Bowl győzelemmel is büszkélkedő játékos igazi legenda a védők között. Még a hírességek csarnokába is beválasztották a defensive tackle pozícióban játszó Sappot.

cápa

A Floridában született, floridai egyetemre járó sportoló szemmel láthatóan maga is lelkes tengerimádó, ami nem meglepő arrafelé. Minden évben van egy langusztaszezon az államban, amikor búvárok szabadon foghatják ki az ízeltlábúakat a tengerből. Gyakorlatilag mindenki aki csak teheti, búvárcuccot ölt ezekben a napokban, mert a languszta igazi ínyencfalatnak számít.

cápa

Más kérdés, hogy a kocabúvárok egy része nem túl óvatosan merül ilyenkor, páran ráadásul kockázatot is vállalnak egy-egy újabb languszta megszerzéséért. Ezért sajnos minden évben életét is veszti néhány ember a víz alatt. 

Warren Sapp viszont egészen másféle bonyodalomba keveredett a tenger mélyén. Éppen egy langusztáért nyúlt, amikor egy kisebb cápa sebesített meg a bal kezén. A ragadozó aztán el is iszkolt, talán megijedt maga is attól, kivel kezdett kötekedni: Sapp közel 190 centi és versenysúlya közel 140 kiló. A focista nem csinált nagy ügyet a harapásból, miután megnézték a sebet és látták, nincs nagy baj, visszament merülni. Ha langusztákról van szó, akkor egy kis karcolással senki nem törődik...

cápa

Odakinn pedig mindenben üzletet látnak, már Sapp vs. Cápa pólókat is piacra dobtak. Mindenki könnyedén vette a dolgot, nem tört ki pánik- a cápa is magának akarta a zsákmányt, nem nagy ügy, előfordul az ilyen. Amikor pedig Sapp kapcsolattartóját kérdezték utólag a sportoló állapotáról, ő csak annyit mondott: "Warren rendben van, a cápáért inkább aggódnék..."

cápa

0 Tovább

A fogász és a cápafog

Egy texasi fogorvos került túl közeli kapcsolatban egy bikacápával.

Dr Steve Cutbirth otthon jól ismert fogszakorvosnak számít, és sikeres szakemberként futja neki arra, hogy családjával a Bahamákon nyaraljon. A tengerimádó doki búvárkodni és szigonnyal halászni indult vejével és két kísérővel, amikor bajba került.

cápa

Épp egy nagyobb halat lőtt ki, és a csónak felé úszott a zsákmánnyal, amikor valami nagy sebeséggel nekiment. Cutbirth szerint az egész olyan volt, mintha egy gyorsvonat gázolta volna el. Ahogy a búvár megfordult, egy kétméteres bikacápa szájával találta magát szemben. Ugyan nézett már elég sok fogsort közelről, ez azért mégis kicsit szokatlan élmény volt a számára.

Ráadásul a bikacápa tolakodó páciens volt, újból és újból nekiment a búvárnak, aki próbált elrúgni magával és megütni. Végül a cápa sikeresen letépte a búvármaszkot, és Cutbirth fejét és lábát is megharapta, majd a búvárnak sikerült elszabadulnia. Egészen addig nem is tudta, mennyire komolyak a sérülései, amikor a hajóra mászva azt nem látta, minden csupa vér körülötte.

A rutinos búvár szerint a cápa nyilván csak a halra ment, ő meg egyszerűen útban volt- ennyivel intézte el a balesetet. Cutbirth sérüléseit ellátták, ő pedig még csak haza sem utazott, hiszen a nyaralás első napján történt a támadás. Úgy volt vele, ha már nem búvárkodhat, akkor majd játszik a gyerekekkel a tengerparton. 

cápa

A fogorvos egyébként már 25 éve merül a Bahamáknak ezen a részén, de még soha nem történt vele hasonló. Ám mint az köztudott, a szigonnyal vadászók mindig nagyobb veszélyben vannak- legközelebb talán inkább fényképezőgéppel megy halat cserkészni, nem szigonypuskával. Vagy esetleg továbbképezheti magát a sürgősségi ellátás területén...

0 Tovább

Cápa az arcba

Még egy rutinos búvárt is meg tud lepni egy váratlan irányból érkező cápa.

cápa

Michael Dornellas profi búvárvideós, aki a Bahamák közelében levő Tiger Beachen készített felvételeket. Ez a hely arról ismert, hogy nagyon sok cápa bukkan fel errefelé, és testközelből lehet őket megörökíteni. Dornellas megtapasztalhatta, mennyire...

A palack nélkül merülő és épp részben magát videózó búvár felett köröző citromcápák közül az egyik 2-3 méteres példány váratlanul egészen közel úszott hozzá, olyannyira, hogy orrával nekiment a búvár maszkjának is. A maszk eltört, Dornellas pedig a felszínre úszott- ha nem annyira rutinos és pánikba esik, talán kellemetlenebb lett volna az ütközés következménye.

cápa

Így viszont megúszta az esetet, a cápa is villámgyorsan odébbállt, nem volt támadási szándéka. A citromcápáknak állítólag meglehetősen rossz a látása, így inkább vétlen balesetről lehetett szó, mint agresszióról. Mindenesetre elég kemény lehetett a cápa feje, hogy a búvármaszkot is tönkre tette- szerencsére a búváré hasonlóan kemény volt, ezért csak a maszk tört el...

Dornellast, aki elég sűrűn merülget ezekkel a cápákkal, nem különösebben rázta meg az eset: a felszínen megjavította a maszkot, aztán lemerült újra. Állítása szerint nem először mentek neki cápák a víz alatt, csak épp sose az arcának. Most már ilyen is volt, de meg még soha nem sérült.

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (227),cápa (146),video (133),mutazás (132),búvár (126),sztori (92),fotó (67),baleset (66),alapok (56),környezetvédelem (53),híresség (52),felfedezés (49),film (43),élmény (42),adria (41),egyiptom (36),utazás (35),barlang (34),szabadtüdős (33),retró (27),felszerelés (27),egzotikus (26),delfin (26),régész (26),történelem (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),munka (19),teknős (19),usa (17),édesvíz (17),videó (15),tanfolyam (15),karib (14),üzlet (12),bánya (12),kutatás (12),Cápa (12),mélytenger (11),fóka (10),polip (10),doku (9),támadás (9),manta (9),ausztrália (9),kincs (9),medence (8),szobor (7),szafari2014 (7),tengeralattjáró (7),sport (7),szemét (7),ciprus (6),Bali (6),rekord (6),szafari18 (6),humor (6),rák (6),verseny (6),tél (6),málta (6),cousteau (6),ausztria (5),csikóhal (5),rája (5),florida (5),ázsia (5),tudomány (5),szafari2016 (4),hidegvíz (4),mexikó (4),tintahal (4),olaszország (4),múzeum (4),repülő (4),Egyiptom (3),bali (3),skandinávia (3),karácsony (3),jordánia (3),víz alatti (3),találkozás (3),orosz (3),görög (2),krokodil (2),spanyolország (2),éjszaka (2),könyezetvédelem (2),európa (2),magyarország (2), (2),medúza (2),hal (2),muréna (2),csiga (2),bomba (1),balti (1),celeb (1),Florida (1),repülőgép (1),horvátország (1),hollandia (1),írország (1),egyesült királyság (1),korall (1),izland (1),románia (1),könyv (1),bulgária (1),dubaj (1),feketetenger (1),Búvár (1),thaifold (1),görögország (1),technológia (1),szörny (1),tenger (1),uk (1),norvégia (1)

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog