Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagy fehér Balin

Meglepte a búvárokat a csúcsragadozó felbukkanása.

Balira sok búvár utazik, és kétségtelen, hogy a sziget (illetve a szomszédos kisebb szigetek) vizeiben merülők fantasztikus dolgokat szoktak látni. Vannak színes korallos élőhelyek, vannak homokban rejtőző furcsa, apró lények, és a közeli Nusa Lembongan sziget egyik merülőhelyen pedig csapatosan tűnnek fel a mantaráják. 

Ám van, amire még Bali környékén sem számít senki. Ezért keltett nagy meghökkenést, amikor a fentebb említett Nusa Lembongan legendás helyén, a Crystal Bay mélyén a búvárok egy méretes nagy fehér cápával találták magukat szemben. Errefelé ugyanis ilyenre senki nem emlékezett. 

A szakemberek is csak találgatni tudtak, hogy a jóval hidegebb vizekben előforduló nagy fehér miért kóborolt el Bali közelébe. Erre még nem tudják a választ, az viszont ismét kiderült, hogy az "emberevőként" ismert ragadozó nem szolgált rá a rossz hírnevére, mert különösebb izgatottság nélkül tovaúszott és eltűnt a nagy kékben a búvárok szeme elől, és senkinek nem esett semmilyen baja.

0 Tovább

Harapós macskacápa

Kis támadás is támadás...

A macskacápa éppenséggel nem számít veszélyes cápafajnak. Ilyen cápák élnek Horvátországban, az Adriai-tengerben is, de teljesen veszélytelennek számítanak. A fürdőzők közelébe sem mennek, búvárok láthatnak nagyon ritkán nagy mélységben, üregben kuksoló macskacápákat. Fogaik is aprók, kisebb állatokra vadászik.

Ezen a brit vizekben készült felvételen viszont rendesen nekiúszik a búvárnak, pontosabban a kamerájának. Persze nagy sérülést nemigen tudna okozni, de azért elsőre ijesztő lehet egy ilyen megmozdulás még egy macskacápától is.

Tanulság? Pusztán csak annyi, hogy a macskacápa, vagy bármelyik tengeri hal lehet ideges, ha veszélyben érzi magát, piszkálják. Szóval tartsuk meg a távolságot kicsi és nagy élőlényektől, mert az jobb nekik is, nekünk is....

0 Tovább

Cápaharapás a tanfolyamon

Furcsa eset történt Kínában egy kezdő búvárral.

cápa sztori

A búvárkodás mint kedvtelés népszerűsége változó: léteznek trendek a szabadidő eltöltésének területén is. Ázsiában most éppenséggel divatos a merülés, és mivel a kontinens számtalan kimagasló búvárhellyel büszkélkedhet, elég sokfelé találkozni ott a csapatosan utazó kínai vagy japán búvárokkal.

Sokan egy búvárút során tanulják meg az alapokat, mások viszont még otthon ismerkednek meg a nagy víz alatti kalanddal. A kínai oldalak tele vannak "csomagajánlatokkal", így aztán van választék. Az alábbi történet is így indult: egy kínai lány fizetett be egy tanfolyamra. 

cápa sztori

Az ország északkeleti részén, LIaoing tartományban élő Nana tanfolyami merüléseit viszont nem egy átlagos medencében tartották, hanem egy olyan élményparkban, ahol az átlagos látogatók megcsodálhatják a tenger lényeit amik az akváriumokban élnek- míg a búvárok le is merülhetnek közéjük. Efféle intézmény a világ minden részén akad, de bevallom őszintén, nem tudom mennyire jó ötlet ott búvártanfolyamot tartani. 

Persze kalandosabb az egész, mert ezekben az akváriumokban gyakran vannak például cápák is, a velük való merülés olyan kaland, amiért sokan sokat fizetnek. Hiszen a trópusi tengerektől igen nagy távolságra eső helyeken is megadja ennek az élménynek a lehetőségét, ráadásul biztonságos körülmények között, hiszen az akváriumokban tartott cápák többsége homoki tigriscápa, ami riasztóan fest ugyan, de szinte sohasem támad.

cápa sztori

Nos, erre cáfolt rá egy cápa ezen a bizonyos kínai tanfolyamon: a hírek szerint a kezdő búvár, Nana fejét harapta meg egy ragadozó. A nő élete nem volt veszélyben, de arca csúnyán megsérült a képek tanúsága szerint, A homlokán, állán, fejbőrén levő sebeket összesen 70 öltéssel varrták össze. A cápa a beszámolók szerint egyszer kapott oda, utána elúszott. Hogy mi váltotta ki az agressziót, arról nem írnak.

Mindenesetre a tanfolyam szervezője valamennyi orvosi költség megtérítését vállalta. Remélhetően a sebek gyorsan begyógyulnak, és a történetet a sajtóbeszámolóknál alaposabb és szakmaibb elemzés követi. (Nagyon meglepne, ha nem létezne videofelvétel az esetről, ami megvilágítaná a részleteket.) 

cápa sztori

Persze a netes okoskodók nyilván arrafelé is mindent jobban tudnak, hiszen láttak már cápás horrort, és így "joggal" követelik, tiltsák meg a merüléseket a cápákkal. Eközben a helyzet az, hogy sok búvárt pont a cápák vonzanak- és az esetek túlnyomó többségében nem is történik semmi különös. 

Balesetek persze előfordulnak, de megesik néha harapás kutyasétáltatás közben is. Egy ilyen történet pont azért feltűnő, mert annyira ritka, noha nap mint nap merülnek akváriumokban cápákkal. És ez a támadás se volt végzetes, tehát aki cápákkal merül, nem öngyilkosjelölt, hanem inkább csak kíváncsi. Remélhetően a helyiek kiderítik, mi volt az ok- és némi szerencsével talán ennek a híre is éppen úgy eljut hozzánk, mint a sebesülésé.

0 Tovább

Egy cápa odakap

Egy egyiptomi cápás balesetről mesélt a sérült búvár.

Az utóbbi hónapok híre volt, hogy a Vörös-tengeren merülő búvárok arról számoltak be, a nyílt tengeri zátonyoknál, sekély vízben feltűnő óceáni fehérúszójú cápák mostanában feltűnően tolakodóak. Sőt, még harapásokra is sor került, ezek után pedig a hatóságok bizonyos zátonyokon meg is tiltották a merüléseket egy időre.

Az ilyen esetek kapcsán általában sok a bizonytalanság, mert nem feltétlenül vannak hiteles beszámolók a történtekről. Igazán a helyi cégeknek, a hatóságoknak nem érdeke, hogy a támadások túl nagy nyilvánosságot kapjanak. A sérültek sem mindig vállalják azt hogy kamera elé álljanak. Így aztán nehéz a tapasztalatokból következtetéseket levonni, tanulni más esetleges hibájából.

Az osztrák Alexander Kränkl beszámolója éppen ezért kivétel. Az 51 éves búvárt tavaly nyáron érte baleset, amikor odakapott a lábához egy cápa. Mivel az eset a hajó alatt történt, gyorsan ki tudott jutni a vízből merülőtársaival együtt. 

Erről is készült felvétel, és arról is, ahogy a sebet kezelni próbálták- mivel a zátony igen messze esik a partról, a segítség túl messze van ahhoz, hogy várni lehessen rá. Elmondása szerint a fájdalom volt igen erős, de szerencséjére a seb nem volt túl mély, és az egyik közelben levő hajón volt egy orvos, aki összevarrta azt. A videón látható a támadás és a kezelés is- mivel vannak erős képek, csak annak tanácsolom a megnézését, aki bírja az ilyesmit.

És hogy mit gondol a búvárkodásról a sérült? Amikor a riport készült, már nevetve mesélte, hogy be van foglalva a következő túrája- de a feleségét ne kérdezzék róla, mit szól hozzá. 

0 Tovább

Nem cápafóbiásoknak

Egy hatalmas pörölycápa-raj a Galápagos-szigeteknél- kinek ijesztő, kinek minden pénzt megér.

Ezen a látványos videón sok-sok-sok pörölycápa látható. A nagyon karakteres megjelenésű ragadozók nem veszélyesek az emberekre, de megjelenésük miatt azért az átlagemberek inkább óvakodnak tőlük.

A búvárok körében viszont nagyon népszerűek, és még akkor sincsenek veszélyben, ha ennyien vannak körülöttük. A Galápagos-szigeteken, ha ideálisak a körülmények és jó a látótávolság, az egész raj együtt látható. És persze még sok-sok más különleges élőlény is él az óceánnak ebben az oázisában. 

Csak az jelent gondot, hogy egy hetes hajóút a búvárok számára 4-5000 euróba is belekerül. Igen, van, akinek ennyit is megér, hogy cápák közé vesse magát...

0 Tovább

Cápapuszi

A ragadozó gyengéd érintése örök élmény marad a búvárnak.

cápa sztori

Dél-Afrikában rögzítette az alábbi videót Steve Woods. A búvárcsapat épp kékcápák és makócápák gyűrűjében merült, amikor az egyik kisebb kékcápa egészen megközelítette Kevin Schmidtet, majd hozzá is ért óvatosan a búvármaszkjához.

Schmidt, aki tengerbiológus, elmondta, hogy a cápa nem agresszió okán tette amit tett, egyszerűen csak kíváncsi volt, érdeklődött, mivel is áll szemben. Mivel a búvár nem préda a számára, egyszerűen tovább is úszott. A kecses, sokak által a legszebb cápák közé sorolt kékcápa szájába való betekintés pedig nyilván emlékezetes kaland volt.

0 Tovább

A ragadozó

Így zsákmányol egy cápa.

cápa

Nem mondhatnánk, hogy a tenger legjobb hírű élőlényei lennének a cápák. Bár a megítélésük sokat változott, köszönhetően az ismeretterjesztésnek illetve a kedvtelési búvárkodás terjedése miatti tapasztalatoknak, de azért a régi riogató filmek hatása még érződik.

Szerencsére olyan felvételek elvétve születnek, amikor emberre támadnak a cápák, hiszen nagyon ritkán történik ilyen. Amikor etetik őket, készülnek látványos fotók és videók, de ez még azért nem pont a valóságos vadászatot mutatja. 

Ez a felvétel pont azért érdekes, mert az látszik, milyen, amikor egy, a búvárokkal mit sem törődő cápa nagyon is fogára való zsákmányt talál: egy szikla alatt rejtőző polipot. Aztán megragadja s magával viszi a prédát a bámuló víz alatti turisták között....

0 Tovább

Karnyújtásnyira az óriáscápa

Hawaii-ra látogatott az egyik nagy fehér cápa.

A hírek arról szólnak, hogy a Deep Blue nevet kapott, két és fél tonnás, hét méteres cápaóriásnál nagyobbat még nem fotóztak le- ezt, ha akarjuk, elhisszük, ha nem, akkor is jó. Az tuti, hogy egy kisbusz méretű ragadozóról van szó.

A búvárok egyébként gyakran kijárnak a nyílt tengerre kalandot keresve, de ekkora meglepetésre nem számítottak. Egy, a tengerben lebegő bálnatetemnél akartak filmezni és fotózni, amikor feltűnt a lakmározó nagy fehér cápa. Nem biztos, hogy mindenkinek lett volna bátorsága vízbe csobbanni a közelében ilyen helyzetben, de ők megtették, s nem is lett semmi bajuk.

0 Tovább

A leharapott búvármaszk

Cápa kapta le a búvár arcáról a maszkot Polinéziában.

cápa

Bár a felvétel állítólag már régebbi, csak most kezdett ismertté válni az interneten. A jelenet igencsak meghökkentő: egy cápa teljesen váratlanul kap a búvár arca felé, és szájával le is rántja a maszkot. De aztán tovább is áll, és a többi, arra köröző cápa sem ront neki az embernek.

Azt azért tudni kell, az, hogy a cápák túlságosan érdeklődőek, gyakran azért van, mert valamivel etetik, csalizzák őket- és itt is ez volt a helyzet egy beszámoló szerint. Bántani nem akarta a cápa a búvárt, de valamit látott, amiért odakapott. Meglehet, olyan mozdulattal igyekezte a ragadozókat csalogatni, amire így reagált. Szerencsére nem sérült meg senki sem az eset során, bár gyanítom, azért volt némi ijedelem.

0 Tovább

Veszélyes cápacsalizás

Egy egyiptomi hajó legénységét büntették meg cápák etetése miatt.

A közelmúltban súlyos baleset történt a Vörös-tengerben, egy cápa harapott meg egy búvárt. Több szakértő is megszólalt a baleset kapcsán, néhány újabb videót is láthattunk, ahol a fehérúszójú óceáni cápák meglehetősen tolakodó módon viselkedtek- és néha úgy festett, csak a szerencsén múlt, hogy más búvárt nem ért sérülés.

Az viszont feltűnő, hogy néha a cápák tudatosan mentek olyasmire, amit mintha feléjük nyújtottak volna a búvárok- a kis kamerák pontosan ilyenek voltak. Akadtak, akikben már ekkor felmerült a kérdés: miért reagálnak így? Mi annyira érdekes az emberekben a cápák számára?

Aztán pár nappal később néhány újabb fotó járta be az internetet: az egyik egyiptomi búvárhajó fedélzetéről vízbe lógatott hússal csalogatták a közelbe a cápákat. Ez a gyakorlat rendkívül veszélyes, a cápákat felingerli, éppen ezért tilos is. A helyi környezetvédelmi szervezet emberei gyorsan a nyomára akadtak a szabályszegőknek, a legénységet és a búvárhajó üzemeltetőjét is megbüntették.

Nem vagyok benne biztos, hogy ez annyira egyedi eset lett volna. Nagyon elkeserítő, hogy pont a búvárokból élők követnek el ilyen baromságokat, amivel a búvárokat sodorják veszélybe. Természetesen a cápák közelében mindig óvatosnak kell lenni, ám ha az állatok viselkedését ilyesmivel befolyásolják, arra azért elég nehéz készülni. Remélhetően ez a büntetés figyelmeztetés lesz azok számára, akik hasonló módon akartak látványosságot csinálni a vendégek számára.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog