Így mentettek búvárok óriáshalakat Indonéziában.

A tengerben élő legnagyobb halak a planktonevő, hatalmas cetcápák. Ezek a békés óriások a búvárok igazi kedvencei, és amennyire nagyok, annyira nagy élmény találkozni is velük.

Érdekesség, hogy elég jól behatárolható, hol lehet számítani rájuk. Vannak olyan pontjai a világnak, ahol az év megfelelő szakában szinte biztosan előfordulnak (a szerencsésebb helyeken egész évben), és ezek a pontok sok-sok turistát vonzanak.

Az Indonéziához tartozó Raja Ampat közelében, a Cenderawasih Bay szintén igen híres a cetcápáiról. A helyi halászok szépen keresnek azzal, hogy a búvároknak mutogatják őket, születtek is már remek fotók. Ám a hálók veszélyt is jelentenek a cetcápák számára, mert beakadva komoly bajba kerülnek.

A most nagy karriert befutó felvétel már több éve készült, amikor egyszerre négy(!) cetcápát mentettek ki búvárok. Ha a búvárok nem segítenek, és a halászok próbálják kihúzni a cápákat, azok elpusztulhattak volna. Ha a hálót teljesen leengedik, akkor a helyi halászok elvesztették volna a teljes fogást, ha pedig hagyják úgy az egészet, a cetcápák megrongálhatták volna a hálót, miközben szabadulni próbálnak.

A közelben járó búvárok ezért ajánlották fel segítségüket. Gyakorlatilag csak egy kicsit húzták lejjebb a hálót, hogy a cetcápák elmehessenek, míg a fogás nagy része továbbra is megmarad.

Így aztán mindenki elégedett volt a mentőakció végén. A videót néző búvárok pedig irigyekedhetnek egy kicsit a szerencsés búvárokra: ők ugyanis nem csak egyszerre négy békés óriással merülhettek, még valami kalandos dologban is részt tudtak venni...