Olvastam egy írást arról, miért van más státusza a búvárkodásnak és mondjuk a síelésnek? Szerintem sose voltak igazán egy szinten, mindig is többen síeltek, és ez így is marad. El tud valaki képzelni egy iskolai kirándulást búvárkodással összekötve? Iskolai sítúra bezzeg bőven van.

Nem gond ez, inkább csak eltöpreng az ember, mi van a hátterében. Nyilván van egy olyan része, hogy a víz alatti léttől természetes módon idegenkedünk. Lássuk be, nem kell 200 méteres mélység ahhoz, hogy pár percnél tovább ne bírjuk, elég 20 centis víz, hogy bajban legyen a magunkfajta szárazföldi lény.

Ezt a különlegességét, a "veszélyt" használják ki azok a műsorok is, ahol a búvárkodás valami félelmetes tevékenységként jelenik meg. Ijesztő mélység, fulladás, cápák- micsoda rettenet! Az nyilván keveseket érdekel, hogy a búvárkodás ehhez képest napjainkban biztonságos, ritkák a súlyos balesetek, az efféle tévés produkciók számára pont előnyös az, ha ez az egész roppant veszélyesnek látszik. Emlékszem, hogy a Való világ valamelyik szériájában (rákerestem, a harmadikban) merültették a villalakókat- emlékszik még egyébként rájuk valaki? Az erről szóló cikkeknek csak a címét találtam meg, maguk az írások nem elérhetők.

Aztán egyszer Győzikét is megmerültették. Nyilván nem azért, mert belőle akartak új Cousteau-t faragni, hanem a sajátos stílusú showman idétlenkedése sok nézőt ültetett a tévé elé. (Szomorúan olvastam az erről szóló hírt: Savanya Norbert tízszeres világbajnok búvárúszó volt az, aki Győzikét beavatta volna a víz alatti világ felfedezésébe. Sajnos ő már nem él, fiatalon önkezével vetett véget az életének.) Nyilván az búvárkodása inkább csak egyfajta küzdelem volt a túlélésért, és kevés jött át ennek az egész hobbinak a szépségéből, jó értelemben vett izgalmából.

Pedig lehetne másról is beszélni, akár celeb búvárkodik, akár átlagember. Van a merülésnek egy varázsa, és ilyen szempontból üdítő kivétel volt, amikor például Kiss Ramóna beszélt több alkalommal igazi lelkesedéssel a búvárkodásról (legutóbb a Fókusz Portré műsorában). Persze erre egyszerű magyarázat: ő tényleg búvár, nem csak egy ember, akire a show kedvéért búvárpalackot aggattak. 

Mint arról már írtam, külföldön többnyire más módon jelenik meg a hírességek és a búvárkodás kapcsolata, sztorinak számít ha merül Paris Hilton, Steven Tyler vagy Denise Richards- de a hölgyeknél a bikinis fotó a fontos, nem az "életveszély". Nálunk most még ez valami extrém kaland, de remélem egyszer nálunk is eljön az idő, amikor többségében a pozitív oldalát domborítják majd ki a búvárkodásnak a tévében és az újságokban.

Naiv vagyok? Naná, ráadásul elfogult is, mert kedves a szívemnek ez a hobbi. De kellően őrült és vakmerő is vagyok, hiszen búvárkodok. Vagy ez túlzás?... Az hát, de rajtunk, beavatottakon kívül ezt csak kevesen tudják, sajnos.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!