Roppant okos turisták egy cápával pancsoltak Egyiptomban.

Barátaim pár napja jöttek haza a egy vörös-tengeri búvártúráról: meglehetősen sokszor láttak cápát. Mindez nem volt meglepő, hiszen kifejezetten nyílt tengeri zátonyokhoz mentek, ahol előfordul több faj is, például a pörölycápák, szirti cápák. No meg láttak óceáni fehérfoltú cápát is, aminek az a jellegzetessége, hogy a búvárokhoz igen közel jelenik meg, sekély vízben.

Most sem volt másként- na de a búvárok kezelni tudják ezt a szituációt, együtt maradnak, jobban szemmel tudják tartani maguk körül a vizet. Volt már rá példa, hogy ilyen cápa emberre támadt, észnél kell tehát lenni, viszont az eligazításokon el is mondják, hogy viselkedjenek a búvárok.

Nos, pár napja egy furcsa felvétel került fel az internetre, szintén Egyiptomból. Nem egy távol eső zátonyon úszkált a cápa a hajók között, hanem Sharm El Sheik előtt. És a turisták egy része lelkesen bement pancsolni velük, szinte kergették, mintha meg akarták volna fogni.

Alapszabály, hogy igyekezni kell azért távolságot tartani minden tengeri élőlénytől, még egy delfint sem illik tapizni. (Főleg azért, mert a delfin is ragadozó, egy kis távolságot illik tartani tőlük, nem tudhatjuk, valamiért nem idegesek-e, nem védelmeznék-e kicsinyeiket és így tovább...) A cápa esetében pedig főleg nem tűnik bölcs dolognak az, ha valaki kergetni akarja.

A helyi hatóságok ezért felhívták a figyelmet, hogy a cápák felbukkanásakor óvatosnak kell lenni. Azt is világosan leszögezték, ha a turisták nem is tudják, hogy kell viselkedni a ragadozók közelében, a túraszervezők felelősek azért, hogy mindenki biztonságban kijöjjön a vízből. 

A videón ugyanis egyértelműen beazonosítható az óceáni fehérfoltú cápa, ilyen fajba tartozó állat pedig már a Vörös-tengeren is sebesített meg embert. Nem kell, hogy "emberevő" legyen, pont elég, ha veszélyeztetve érzi magát és odakap. Szóval búvárként örülünk annak, hogy több dolgot látunk Egyiptomban, vannak delfinek, cápák és teknősök, de mindig észnél kell lennünk a tengerben.

Főleg igaz ez a csak úszkáló turistákra, nyaralókra, akik nem ismerik az állatokat, a viselkedésüket, és nem tudják hogy kell reagálni. A cápa, mint látható, most sem volt agreszív, nem bántott senkit, de kár kísérteni a szerencsénket- ha nem látszik biztonságosnak a helyzet, ki kell jönni a vízből.