Pár évtizede bombákkal felszerelt cápák bevetésével kísérletezett az amerikai haditengerészet.

Vannak olyan cápás rémfilmek, amikor a ragadozókat genetikailag átalakítják vagy elektronikus cuccokat szerelnek rájuk, amiktől igazi pusztító fegyver lesz belőlük. Ki hinné, hogy valami halovány alapja volt ezeknek a hajmeresztő sztoriknak...

Az valamennyire ismert, hogy delfineket is "besorozott" az amerikai illetve a szovjet haditengerészet, különféle feladatok elvégzésére akarták kiképezni az intelligens emlősöket. Arról is hallani lehetett, hogy fókákkal is dolgoztak a katonák. A cápák bevonása viszont számomra új dolog volt.

Egy kutató, Mary Roach mesélt az 1958 és 1971 között futott Project Headgear kódnevű tervről. Afféle távirányítható bio-torpedókká alakították volna a cápákat az elképzelés szerint. A cápákra ráerősítették volna a bombát, a fejükre pedig egy elektronikus eszköz került. Ez az eszköz érzékelte, ha a cápa eltért az iránytól, és akkor az egyik vagy a másik oldalon elektromos impulzussal sokkolva terelve volna a cápát a helyes irányba.

Három intézetben is kísérleteztek a katonai cápákkal. Roach szerint persze nem annyira élő torpedóvá, mint inkább öngyilkos merénylővé váltak volna a ragadozók, hiszen a cél közelében aktiválódó bombák őket is elpusztították volna. 

És hogy miért cápákat akartak erre kiképezni a delfinek helyett? Úgy találták, a delfinek túl értelmesek, nem engedelmeskedtek volna ezeken az öngyilkos bevetéseken, viszont az izgalmasabb feladatokra, például az aknakeresésre jobban be lehetett őket tanítani. A cápák esetében úgy gondolták, az ember jobban uralhatja, idomíthatja őket.

Aztán persze kiderült, azért ez sem olyan egyszerű. 1958 és 1967 között négyféle elektronikus irányítószerkezet is készült, de nem vált be egyik sem, a medencés teszteken a cápák soha nem viselkedtek úgy, ahogy a katonák szerették volna. Ha túl gyenge volt az elektromos sokk, a cápák nem is törődtek vele, úsztak amerre gondoltak, ha meg növelték a feszültséget, a cápák megvadultak, eszeveszetten úsztak mindenféle irányba. Az 1971-ben született, a projektet záró jelentés szerint komoly kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a cápák alkalmazhatóak irányított bombaszállító fegyverként, így a programot befejezték.

Az egész maximum csak arra jó, hogy mindenféle filmekben fel lehessen melegíteni a módosított, felokosított cápák ötletét. Szerencsére a valóságban nem kell tartani a tengerben cirkáló élő torpedóktól...