Az éjszakai merüléseket nem szereti minden búvár, pedig megvan ezeknek is a maguk varázsa. Az éj leple alatt, a koromsötét mélységben bizonyos élőlények elrejtőznek, míg mások épp ellenkezőleg, nagyon is aktívvá válnak. Érdekes megfigyeléseket lehet tenni- feltéve, hogy az embert nem ijeszti meg valami, mondjuk egy karnyújtásnyira felbukkanó cápa...

Azért szögezzük le, szó nincs arról, hogy minden éjszakai merülésen felbukkan pár komoly ragadozó. Egészen konkrétan cápát én még soha nem láttam, pedig pár alkalommal sötétben is víz alá merészkedtem. Inkább a korallokból ilyenkor előbújó apró rákocskák kötöttek le, azoktól pedig kevesen rettennek meg.

cápa

Vannak viszont helyek, ahol a cápák, és rokonaik, a ráják jobban aktivizálják magukat. A Maldív-szigeteken például teljesen szokványosnak számítanak azok a merülések, ahol a lámpák fénykörében felbukkannak a cápák.

cápa

Noha ezek a dajkacápák nem számítanak veszélyesnek, azért búvár legyen a békatalpán, akinek nem ugrik meg a pulzusa, amikor először felbukkan a semmiből tőle 1-2 méterre egy gyors, kiszámíthatatlan mozgású ragadozó. Na ezek azok a pillanatok, amikor talán jogos "kalandot" emlegetni a búvárkodás kapcsán.