Különleges víz alatti múzeumot álmodtak meg Törökországban.

2014 egyik régészeti szenzációja volt, amikor kiderült, Isztambultól alig száz kilométerre egy tóban sekély vízben nyugszik egy bizánci bazilika maradványa, amit még a negyedik században emeltek. A Neophytos vértanú tiszteletére, annak halálának helyszínén emelt templom néhány évszázaddal később, egy földrengés során dőlt össze, majd romjai feledésbe merültek.

Légifelvételeken vették észre a sekélyben nyugvó maradványokat. Alig 2-3 méteres mélységbe kellett merülni a búvárrégészeknek, hogy feltárásokat végezzenek, és így többet kiderítsenek a korszak templomépítészetéről. Izgalmas korszaka ez az egyháztörténelemnek, ugyanis nagyjából az első nikaiai (niceai) zsinat, azaz 325 idején emelhették a bazilikát.

Most pedig úgy hírlik, a hatóságok víz alatti múzeumot alakítanának ki a lelőhelyen, így a laikusok is lemerülhetnének a romokhoz. Ma már nem szokatlan a csak búvárok számára elérhető múzeumok ötlete: tulajdonképpen minden roncsmerülés ennek tekinthető, de ezek mellett is vannak víz alatt felkereshető romok a világ több pontján.

És a búvárok már vannak olyan sokan, hogy egy-egy ilyen látványosság valóban érzékelhetően több turistát hozhat akár még egy olyan viszonylag kevéssé ismert helyszínre is, mint az Iznik-tó Bursa közelében. Őszintén szólva, én is szívesen szétnéznék itt...