A holland királyi pár Saba közelében a víz alatt nézte meg, milyen állapotban vannak a korallzátonyok.

Az sokak számára ismert, hogy az angol királyi családban hosszú hagyománya van a búvárkodásnak. Fülöp herceg volt az első elnöke a brit búvárok szövetségének (BSAC), őt fia, Károly követte, aki maga is részt vett pár víz alatti kalandban. Jelenleg Vilmos herceg az elnök, akinek felesége, Katalin is vizsgázott búvár, a nősülés előtt álló Harry herceg pedig a katonai szolgálata során vett részt búvárkiképzésben.

Meglehet, a mindig trendet diktáló brit királyi házat követve merülnek más uralkodók is. Így például II Albert, Monaco hercege is búvárkodik, és igyekszik felhívni a figyelmet a tenger védelmének fontosságára. 

A holland király, Vilmos Sándor 2013-ban lépett trónra. E minőségében néhány tengerentúli sziget uralkodója is: Curacao, Saba, Sint Maarten vagy Bonaire ezek közé tartozik. Arrafelé nagy gond, hogy a Karib-tenger korallzátonyai komoly veszélyben vannak, nagyon jelentős mértékben pusztultak el az elmúlt évtizedekben.

Saba előtt van a védett Sababank, az egyik legjobb állapotban fennmaradt élőhely. Itt nem csak a korallok épek, hanem a zátonyon élő kis halak és nagyobb ragadozók egyaránt jelen vannak- ez ma már sok karib-tengeri szigetnél nem így van. A védelem mindig sokat segít, a halászat tiltása például, de azért volna még tennivaló. A király és felesége, Maxima saját jelenlétével igyekszik a veszélyben levő korallzátonyokra felhívni a figyelmet, és talán ezzel többeket sikerül meggyőzni arról, támogassák a környezetvédelmi projekteket.

Az egy másik kérdés, hogy a búvárkörökben némi vidámságot okozott az a kép, amin a királyi pár kissé rendezetlen, búvármaszk nélküli vízbe csobbanása látható. Hát, végülis nyilván elég segítő volt körülöttük, hogy ne legyen bajuk, és ez a módszer rutinos búvárok számára sem különösebben kockázatos, de azért inkább furcsa. Persze ez csak mellékszál- a királyi látogatás nem erről szólt, és ha többen odafigyelnek a jövőben a korallzátonyokra, a célt el is érték.

És legalább a búvároknak is jut valami kis bulváros beszédtéma a kép láttán...