A remeterák szerencsés helyzetben van, mert lakhatásának megoldásához nem kell hitelt igényelnie. Egyszerűen csak keres egy megfelelőnek látszó csigahéjat, "beköltözik", és házát magával hurcolva biztonságban tudhatja lágy testrészeit.

Mivel a csigaházon megtelepednek a növények, ha a remeterák nem mozog, nem is könnyű kiszúrni az állatot, mert egy egyszerű kavicsnak látszik a háza. De ha a part közelében, sekély vízben búvármaszkkal a víz alá nézünk akár már Horvátországban, Görögországban is, gyakran tűnnek fel "mászkáló kövek". Ha sikerül nagyjából velük egy szintre lemerülni, akkor pedig láthatóvá válik a remeterák két kikandikáló szeme. Ha türelmesek vagyunk, a ház védelmébe bújó rák végül megszokja a jelenlétünket, és szépen tovább araszol, miközben ennivaló után kutat. Megfogni illetlenség, egyszerűen csak figyeljük közelről ezt a különleges kis állatot, aki sajátos stratégiát alkalmazva "páncélt ölt" a rá veszélyes ragadozók ellen.

Fényképezésnél is a türelem a kulcsa a jó fotónak, ki kell várni, amíg eléggé kibújik a rák a házból. Általában nem kell mélyre menni a kedvükért, tehát időnk és levegőnk bőven lesz a várakozásra: ez a fotó is alig pár méteres mélységben készült Krétán.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.