Rosszul végződött a mexikói búvárkaland.

Van egy sajátos formája a búvárutazásoknak. Az Egyesült Államokban élők körében nagyon népszerű a luxushajós körutazás a Karib-térségben- egy hét, pár megálló, teljes ellátás, kényelem. Amikor a hajó kiköt, be lehet fizetni egy helyi cég által szervezett merülésre, és akkor több ponton is búvárkodhat.

Természetesen ezeket a kirándulásokat általában a luxushajón fizetik be. Ők gondoskodnak a transzferről, no meg a megbízható partner kiválasztásáról. Cserébe erősen megkérik a búvárkodás árát. Thiago Koga elmondása szerint 120 dollárt kellett fizetni a cozumeli merülésekért, de úgy vele, a minőséget meg kell fizetni.

A víz kicsit hullámos volt a reggeli órákban, így később indultak el a hajókkal a csoportok. Koga azt vette észre, az ő csónakjuk kicsit lassabban ért a merülőhelyre, mint a többi. Aztán amikor a helyi vezető elkezdte az eligazítást, a víz már a bokájukig ért a hajóban. Majd hamarosan a térdüket nyaldosta. A legénység a búvárokat az orrba küldte, végül az ólmaikat is a tengerbe dobáltatták velük. De semmi nem segített, alig egy percen belül a csónak szinte teljesen víz alatt volt.

Koga 12 éve búvárkodik, de még soha nem élt át hasonlót. Nyilván merült már roncsoknál, de azt nem gondolta, egyszer pont olyan hajón lesz, ami elsüllyed. Szerencsére hamarosan jött a cég másik hajója, és felvett mindenkit, senki nem sérült meg az utasok közül. Ám mondani sem kell, a rémület nagyobb volt. Nem csak a bajba került búvárok döbbentek meg, a másik hajón, ahol kisgyerekes család is utazott, szintén hitetlenkedtek. 

Az amerikai turisták körében mindig nagy riadalmat okoz, ha nyaralókat ér baj. Elvileg azért fizetnek többet az ilyen luxushajós utakon, mert jobban bíznak a minőségben. Az érintett búvárcég szóvivője maga is értetlenül állt a balesetek előtt, mert 34 éves működésük alatt még nem történt ilyen.

Az utasok anyagi veszteségeit a luxushajós cég kárpótolta, sőt, még kompenzációt is kaptak az átéltek után. Nyilván ami történt, ettől megtörtént. Nagy tanulság nincs: a tengeren ilyesmi bármikor előfordulhat. Éppen a váratlan helyzetek miatt kell észnél lenni, odafigyelni, bárhol, bárkivel szállunk vízre.