Meglepő, de 241(!) éve próbálták az első támadást végrehajtani víz alatt lopakodó eszközzel.

Elég sokat írok tengeralattjárókról, lévén ezek a hadviselés olyan eszközei, amelyek sok, manapság gyakran merült roncsot küldtek a tenger fenekére. Emellett maguk a tengeralattjárók is gyakran végezték a hullámsírban.

Ám a történetük elég rég kezdődött. Vannak legendák víz alatti támadásokról, hiszen a felszín alatti lopakodás képessége komoly előny a hadviselésben. Említhetjük a Búvár Kund-történetet is, például. Egy búvár viszont soha nem lehet olyan hatékony, mint egy komolyabb fegyverzettel felszerelt hajó, így azzal is elég régen kísérleteztek, hogy tudnának tengeralattjárót építeni.

A 17. századi kísérletek közül kiemelkedik a holland Cornelis Drebbel tengeralattjárója, amit 1620-ban mutatott be Angliában a király és a királyi haditengerészet illetve nem kevés nézelődő előtt. Manapság nem egyértelmű, hogy ez valóban képes volt a víz alá merülni, vagy csak félig süllyedt el a felszín alatt- így is érdekes újdonság volt, ám a hadászati potenciált nem látták meg benne.

Mostani történetünk főszereplője a Turtle névre hallgató szerkezet, amit az amerikai függetlenségi háború idején vetett be az Egyesült Államok. Tervezője, David Bushnell 1775-ben álmodta meg a meglehetősen furcsa formájú tengeralattjárót. Ballasztként a vizet használta, és hajócsavarral mozgatta volna az egyszemélyes "legénység" azt.

1776. szeptember 7-én indult el az első harci bevetésére a Turtle, Ezra Lee irányításával. Sikeresen a 64 ágyús HMS Eagle közelébe lopakodott, Lee beszámolója szerint senki nem vette észre. Ám mivel mindent neki kellett egyedül kezelnie, képtelen volt az időzítővel felszerelt robbanóeszköz felerősítésére a hajó testére, így a Turtle visszavonult, az Eagle megmenekült.

Az első tengeralattjárós bevetés így eredménytelen maradt. Később még próbálkoztak támadásokkal, de a kezeléséhez igazán csak a tervező értett, a katonák nem, így nem jártak sikerrel. Az is lehet, hogy az amerikaiak kicsit túloztak a tengeralattjáró képességeit illetően, mert egy emberi erővel hajtott, idétlen jármű aligha lehetett túl hatékony. A Turtle akkor veszett oda, amikor elsüllyedt az azt szállító hajóval együtt.

Bushnell további kísérleteket hajtott végre lebegő aknákkal, torpedókkal, de a kor technikai színvonalán ezek nem lehettek olyan eredményesek, hogy érdemben befolyásolták volna a harcok kimenetelét. Ettől függetlenül a hadseregben frissen megalakított műszaki alakulatok (utászok, tűzszerészek) egyik vezetője lett.

Ugyan a Turtle nem volt sikeres konstrukció, nem is merülhető, érdekesség, hogy szintén az Egyesült Államokban, a polgárháború idején hajtották végre az első eredményes tengeralattjárótámadást. Ám a Hunley 1864-es akciója már egy másik történet...