Kiderült, mennyire értékes leleteket vittek el pár éve egy víz alatti barlangból.

A történelemtudomány már csak olyan, hogy az új felfedezések időnként átírják az ismereteinket. Ezzel semmi gond nincs, nyilvánvaló módon csak tényszerű információkból, rendelkezésre álló leletekből tudunk az emberiség múltjára következtetni.

A víz alatti régészet csak pár évtizedes múltra tekint vissza, de máris rengeteg izgalmas leletet köszönhetünk a búvároknak. A mexikói Yucatán-félsziget vízzel telt barlangjaiból különleges dolgok kerültek elő, például egészen régi emberi csontvázak- olyan korból származóak, amelyek miatt át kellett írni a történelemkönyveket.

2012-ben adtak hírt kutatók arról, hogy a Chan Hol barlang mélyén emberi maradványokat találtak még 2010-ben, amelyet tovább vizsgálnak majd. Ám alig telt el egy hónap, és amikor a kutatók visszatértek, már nem volt ott csontváz, szinte teljes egészében ellopta azt valaki, csak pár töredék maradt ott.

Én eleve nem értem, miért kell a víz alól lopkodni történelmi jelentőségű dolgokat, de ráadásul egy csontvázat? Meglehetősen furcsa gyűjtő lehetett, aki azt elvitte- vagy aki megbízást adott erre egy búvárnak. 

Az érdeklődőben felmerülhet a kérdés, hogy lehet ma vízzel telt barlangok mélyén emberi csontváz? A pleisztocén jégkorszak idején jóval alacsonyabb volt a tengerszint, így ezek a barlangok akkor szárazon voltak, otthont adhattak sokaknak. Aztán mára búvárfelszerelés kell ahhoz, hogy bejárhassák a régészek.

A helyszínen maradt csontokat már nem hagyták ott a gonosztevőknek, ám a felszínen sem volt velük egyszerű a feladat. A kormeghatározás a kulcskérdés, hiszen ebből tudhatjuk meg, mennyi ideje élnek emberek az amerikai kontinensen. A hagyományos módszerek nem adtak egyértelmű eredményt. Ezért aztán váratlan megoldást választottak: a csontokat körülvevő sziklákból vettek mintát! 

Most a kutatók úgy vélik, a barlang mélyén nyugvó fiú több, mint 13,000 éve élt ott. Ezzel az egyik legkorábbi emberi lelet a kontinensen, jelentősége felbecsülhetetlen- és csak remélni lehet, talán egyszer meglesz a csontváz többi része is. Azóta mindenesetre jobban titkolják a leletek helyét a régészek...