Akit érdekel, mit kell kiállni az amerikai haditengerészet búvárképzésére jelentkezőknek, ebből a videóból kaphat képet.

A katonai búvárkodás nem csak móka és kacagás, de ezt nyilván mindenki sejti. Ha hideg vagy zavaros a víz, ha aknák vagy ellenséges katonák közt kell merülni, nem számít, amikor parancsot kap egy búvár. Ennek megfelelően megpróbálják a szélsőséges helyzetekre felkészíteni a tanfolyam résztvevőit.

Természetesen mindez csak szimuláció, hiszen nem fogják éles bombákkal vagy szigonypuskával szelektálni, melyik búvártanonc elég ügyes. Ám azért így is megvannak a jól bevált módszerek arra, hogy kiderítsék, ki mit bír. Messze nem csak arról van szó, ki az ügyesebb- egy ponton túl a kitartás számít, és akiben nagyobb a lelkierő, az bír többet.

A videóban látható a fizikai gyakorlatozás is, ilyesmik felbukkannak a különböző akciófilmekben, ismerjük jól. Nekem érdekesebb a medencés gyakorlatozás: a búvároknak bizonyítani kell légzőkészülék nélkül, aztán pedig jöhet a merülés, amikor folyamatosan stressz alatt vannak. A kiképzők rendesen "megkínozzák" a leendő búvárokat, hogy lássák, ki mint reagál az ilyen vészhelyzetekre.

Na ez is olyan dolog, ami erősen máshogy néz ki a kedvtelési búvárok tanfolyamán, de megvan az a közös vonás, hogy bizonyos szokatlan helyzetekre még az amatőröket is fel kell készíteni. Lehet, hogy nincs ilyen rángatás, birkózás, de azért akadnak, akik egy maszklevételt is ugyanilyen durva feladatként élnek meg elsőnek. Aztán meg jön a büszkeség, amikor először sikerül magabiztosan végrehajtani.

A későbbi uszodai gyakorlásoknál mindig lehet egy picit nagyobb kihívásokat kitűzni magunk elé- ha nem is akarunk bevetéseket végrehajtani, azért jó tudni, egy valós víz alatti vészhelyzetben többre lehetünk képesek, mint azt hinnénk. A haditengerészeti képzés példája arra tanít meg minket, saját örömünkre merülő búvárokat is, hogy a mi biztonságunkat szolgálja, amikor egyre izgalmasabb feladatokat vagyunk képesek megoldani ellenőrzött körülmények között. Szóval ha van lehetőség gyakorolni, akkor éljünk vele.