Az orosz búvárok kiképző központjában minden speciális tevékenységet be lehet gyakorolni.

A katonai és rendvédelmi búvárok nem saját kedvtelésükre merülgetnek, nagyon komoly feladatokra kell felkészülni. A kiképzés egy szintig persze hasonló az amatőrökéhez: meg kell tanulni a légzőkészülék használatát, az alapvető fizikai, élettani ismereteket.

Ám a következő lépésben már arról szól a történet, hogy olyan helyzetekkel szembesítik őket, ahol saját félelmeiket kell legyőzni. A kiképző központban ugranak magas toronyból vízbe, egy helikopter makettje például tíz méterrel van a felszín felett, hogy a valós körülményeket szimulálják.

A higgadtság a rutinnal jön meg, és aki hidegvérűen cselekszik, hatékonyabb. Az olyan speciális feladatoknál, mint a víz alatti aknakeresés és hatástalanítás, vagy a víz alatti céllövészet, ez elengedhetetlen. Ehhez az 50 méteres, mély medencében még egy hajó oldalát, tereptárgyakat is elhelyezték, hogy ahhoz hasonló legyen minden, mint nyílt vízben.

A riportban az orosz és belorusz különleges alakulatok búvárai gyakorolnak közösen. A terrorizmus elleni harcban a felszín alatt behatolni próbáló ellenségre is fel kell készülni, ezért van szükség az ilyen kiképzésekre.