Mark Milburn már nem az első második világháborús fegyvert találta meg Falmouth közelében.

A tengerekben található, oda nem való dolgok közül mostanában a hulladékról beszélünk a legtöbbet. Európa nagy részén nem nagyon voltak komoly háborúk évtizedek óta, így aztán kicsit elszoktunk attól, hogy aknák és bombák pusztítsanak bőven a harcok után.

A mélység viszont még most is sok szomorú titkot rejt, hiszen a felszín alatt sokkal könnyebben veszett nyoma a robbanószereknek. Ahol gyakrabban fordultak meg bombázók, ott még ennyi évtizeddel a második világháború után is találni veszélyes dolgokat.

Az angol búvár által november végén megtalált gyanús, nagyméretű tárgyról például az derült ki, hogy a németek által alkalmazott G-akna, azaz ejtőernyős bomba. Ez az egy tonna tömegű bomba nem a hagyományos módon leérkezve robbant fel, vizet érve pedig a fenékre süllyedt. 

A rutinos búvár, aki látott már hasonló eszközt, felvételeket készített a bombáról, aztán azonnal felvette a kapcsolatot a parti őrséggel. A kiérkező tűzszerészek pedig felrobbantották a veszélyes szerkezetet.

A parti őrség tisztában van vele, hogy lehetnek még a közelben ilyen bombák, ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ha gyanús, ismeretlen tárgyat találnak a víz alatt, ne piszkálják, ne próbálják felnyitni, hanem inkább azonnal értesítsék a megfelelő szerveket. Épp eleget pusztítottak a második világháborúban a hasonló bombák, nem kell, hogy újabb áldozatokat szedjenek, teljesen értelmetlenül.