Közel háromezer éves romokra bukkantak török búvárrégészek.

A Törökország keleti részén található Van-tó az ország legnagyobb tava. A történelemben járatosak tudják jól, ez a vidék ősi civilizációk bölcsője. Nem füllentem, hogy ezeket én fel tudnám sorolni, és az Urartu államalakulatról valaha is hallottam volna mostanáig- de köszönhetően a búvárkodás irénti érdeklődésemnek ez is megváltozott.

A Wikipedia szerint az örmények Örményország elődeiként tekintenek Urartura. Ám ez az állam nem volt hosszú életű, az időszámítás előtti 9. és 6. század között létezett. Az asszírok támadási okozták a bukását, de hiába telt el hosszú idő, viszonylag sok építmény maradt fel Urartu fénykorából. Pontosan kivitelezett, erős, kőből épült erődítményeket találtak ezúttal a Van-tó mélyén is, ami egykor a felszínen lehetett, de a vízszint emelkedésével eltűnt.

Legendák és szóltak viszont róla, és ugyan a török búvárrégészek nem hittek a víz alatti város létében, megvizsgálták a helyszínt. És nagyon jól tették! Falakra bukkantak, romokra, egy közel egy négyzetkilométeres területen. Szóval lesz még okuk sokszor merülni itt, hogy feltárják a lelőhelyet, mert rejthet még sok érdekességeket a mélység. Az építmények korát ugyanis háromezer évesre becsülik!

Talán egyszer látogatók számára is megnyílik majd itt a búvárkodási lehetőség, mert a videofelvételek alapján érdekes lenne szétnézni. Kinyílt a nagyvilág, ezerféle úti cél közül lehet választani, de mindig vannak olyan "csemegék", amiket azért sokan megnéznénk. Hiába nincsenek korallok vagy cápák, egy tó is izgalmas lehet, ha annak mélyén ilyesmi nyugszik.