Szerencsések az olaszok, amiért egész országukat tenger öleli körül- de ők minden bizonnyal értékelik is ezt az adottságot.

Aki igazán szereti a búvárkodást, az mindenféle víz alatti témájú dologra odafigyel. Nagyon tipikus, hogy a tévécsatornák kapcsolgatása közben rögvest megállunk, ha egy pillanatra felbukkan egy cápa, egy légzőkészülékes ember, vagy egyszerűen csak a tenger maga. 

Ilyen véletlennek köszönhetően figyeltem fel olyan műsorokra, mint a francia Thalassa vagy az olasz Lineablu. Az utóbbi, hétvégente jelentkező magazinműsor az egyik kedvencem, általában a csatorna honlapján nézek bele az adásokba, pedig olaszul nem nagyon beszélek.

Az alapkoncepció faék egyszerűségű: minden héten más régióba látogat el a stáb, ahol a tengerhez kötődő témákra fókuszálnak. Halászat, hajózás, történelem, környezetvédelem, no meg a víz alatti világ vagy a roncskutatás. Bevallom, utóbbi riportok érdekelnek elsősorban, ihletadónak is kitűnő a műsor. Bizony bővül a listája azoknak az olasz merülőhelyeknek, ahol egyszer szeretnék csobbanni, köszönhetően a kiváló víz alatti felvételeknek.

A műsor házigazdája hosszú évek óta Donatella Bianchi. Az 1963-as születésű tévés minden bizonnyal valóban a tenger szerelmese. Nem akar fiatalabbnak látszani koránál, és szemmel láthatóan a csatornánál sem vélik úgy, hogy negyvenen túl nem kell a műsorvezetőkkel számolni. Persze nyilván elsősorban amiatt szimpatizálok vele, hogy nem csak másokat faggat a tengerről, időnként maga is víz alá merül. 

Kicsit azt is igazolja, hogy a tenger mindannyiunké, bárki megélheti a búvárkodás élményét. Nem korfüggő, egyszerűen csak érdeklődőnek, kíváncsinak kell lenni. Arra hamar rájön az ember az első pár merülés után, a bátorság egy átlagos, nyugis víz alatti kalandozás során nem faktor, hiszen csak könnyedén úszkálunk, nézelődünk.

Az, hogy Donatella Bianchi maga is búvárfelszerelést ölt, pont ezt az érzést erősíti. Szemmel láthatóan igazi hobbibúvár, a mély roncsokat meghagyja másnak, csak akkor megy vízbe, amikor a hely kedvére való. Ha nem is merül minden adásban, akkor is egyértelműen igazolja, a tenger a felszín alatt is megismerhető bárki számára. 

És amit megismerünk, annak a védelme is fontosabb lesz számunkra- nem meglepő, hogy nem olyan régen Donatella Bianchi lett a WWF Olaszország elnöke. Nyilván ebben a pozíciójában is tesz a tengerért- és remélhetően a Lineablu is sokáig nézhető lesz még, mert a téma (számomra) megunhatatlan. Természetesen nálunk is készülnek hasonló, nem egyszer jó műsorok, de mit tegyek, búvárként elfogult vagyok. És bizakodom benne, egyszer párat felkereshetek a legszebbnek tűnő olasz merülőhelyek közül, amiket jelenleg még csak a televízióból ismerek, a Rai stábjának köszönhetően. Csak így tovább!