Repülőt süllyesztettek el mesterséges zátonyként Aqabában.

A rövidke jordániai tengerpart pár éve igazán népszerű volt, amikor az állam támogatásával erősen megtolták a helyi turizmust. Sokáig csábított a lehetőség, hogy egyszer elutazzunk Aqabába, felfedezni a Vörös-tenger ottani világát, aztán megnézni Petra romjait vagy a Holt-tenger, de végül nem léptünk, aztán megugrottak az árak.

Természetesen előzetesen már tájékozódtam a helyről, így tudtam, vannak mesterséges zátonyok a város közelében: egy nagyobb hajó mellett ismert látványosság egy tank is, amit korallok és színes halak népesítenek be. De a "szomszédban", Izrael is új roncsokat telepített, a jordánok sem maradhattak le, és elég nagy dobással rukkoltak elő.

Ők ugyanis egy méretes katonai szállítógépet, egy amerikai gyártású, kiszuperált C-130 Herculest küldtek a tenger fenekére. A remek látótávolságban kitűnően áttekinthető az egész gép, és a nagy ajtókon a beúszás is könnyen megúszható. Ezt már az első felvételek is bizonyítják.

A repülőroncsok problémája csak az, hogy a kiürített raktér azért kevésbé érdekes, mint egy hajó belső tere, ahol kicsivel több általában a látnivaló. Bár nem tudom mi a koncepció, én talán beraktam volna néhány légvédelmi ágyút, harcjárművet (inkább itt vessék be őket, mint a felszínen, emberek ellen!), ami feldobhatta volna a dolgot. Hosszú távon mondjuk nyilván úgyis attól lesz érdekes a tenger Herkulese, hogy számtalan élőlény otthonává válik, de azért persze addig is, így is megér pár merülést.

Ráadásul kifejezetten könnyű merülésről van szó, hiszen csak 17 méteres mélységben nyugszik. Az 1950-es években szolgálatba állították C-130-as gépekből még ma is rengeteg szolgál a nagyvilágban. A négymotoros szállító afféle igazi "igásló", a 30 méter hosszú, 40 méter fesztávolságú gépekkel nagyon sok sereg dolgozik a hadszíntereken, a hátországban- és mostantól Jordánia a víz alatt is "bevet" egyet. A hadművelet neve az lehetne, hogy Operation Diving Tourism...

(Fotók: Torbjorn Gylleus)