Otthon felejtetted a fogkefét az egzotikus úton? Semmi baj, menj el búvárkodni, majd a tisztítórákok elintézik a dolgot.

Aki sokat merül, és figyelmesen nézelődik, rájöhet, hogy a felszín alatti közösségben egy sajátos rendszer van. Mindenkinek megvan a maga helye, feladata. A csúcsragadozóktól a legapróbb egysejtűekig minden egyes élőlény számít. Pont ezért okozhat nagy galibát, ha akár csak egy faj eltűnik vagy pont ellenkezőleg, túlszaporodik.

Néha meglepő együttműködések alakulnak ki egészen eltérő fajba tartozó állatok között. Jó példa erre az, hogy a tengeri állatok milyen módon tisztálkodnak: vannak kisebb halak, rákok, amelyek elvégzik a "piszkos munkát", leszedegetik az élősködőket a hozzájuk forduló páciensekről.

Hosszú időt töltöttem már ilyen tisztítóállomásoknál, ahol sorban állnak a halak, kitátják a szájukat, ahova a kis hal beúszik, és elkezdi a fogakat tisztítgatni. Ez jó a takarító állatnak is, mert ezzel a táplálkozik, és jó a nagy halnak is. Ezért ezek a kis állatok teljesen biztonságban vannak még egy nagy sügér vagy muréna szájában is, bátran beúsznak, hiszen senki nem bántja őket.

Olyan vakmerőek, hogy még egy szokatlan vendég kezelését is "elvállalják" időnként: a kitátott szájú búvár fogai közé is bemerészkednek. Erről több felvétel is készült már, az alábbit Hawaii közelében kapták lencsevégre. Persze ahhoz kicsit sokáig kéne visszatartott levegővel így maradni, hogy végezzen a kis fogász, de így is érdekes, hogy akár az ember is ilyen könnyen részévé válhat a tenger szokásos mindennapjainak.